EKONOMSKI FORUM U ATINI: Razgovori sa grčkim zvaničnicima

EKONOMSKI FORUM U ATINI: Razgovori sa grčkim zvaničnicima

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je tokom posjete Grčkoj da su Srbi i Grci najznačajniji narodi na Balkanu koji žele da promovišu i šire mir.

Nakon današnjih sastanaka sa predsjednikom Grčke Katerinom Sakelaropuluvom i predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom, Dodik je istakao da je najviše riječi tokom razgovora bilo o Republici Srpskoj.

„Upoznao sam svoje domaćine o položaju Republike Srpske u okviru procesa evropskog pridruživanja BiH, ali i o unutrašnjim problemima funkcionisanja BiH“, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je Grčka usmjerena ka tome da podrži evropski put BiH, te da je prijateljska zemlja srpskom narodu, sa kojim dijeli zajedničku istoriju.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH sastao se prethodno u Atini sa predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom.

Nakon razgovora Dodik i Tasulas su razmijenili poklone.

Dodik je od predsjednika parlamenta Grčke dobio srebrenjak povodom 200 godina od grčkog ustanka i početka borbe za nacionalno oslobođenje, a Tasulas je od Dodika dobio grb Republike Srpske i domaću rakiju.

Dodik se prethodno sastao sa i sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, čime je počeo radnu posjetu Grčkoj.

U popodnevnim časovima predviđeni su sastanci i sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom i premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovaće danas i sutra na 6. Delfi ekonomskom forumu u Atini.

Boravak na Forumu Dodik će iskoristiti i za niz bilateralnih susreta na marginama ovog značajnog skupa.

Ekonomski forum, pod pokroviteljstvom grčkog predsjednika, tradicionalno se održava u gradu Delfi, ali ove godine zbog pandemije održava se u Atini.

Prošle godine Forum nije održan zbog pandemije virusa korona.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.