PREMINUO BOŽIDAR NIKOLIĆ: Kultni režiser promijenio život Bredu Pitu

PREMINUO BOŽIDAR NIKOLIĆ: Kultni režiser promijenio život Bredu Pitu

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i režiser Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini.

Kao režiser je radio na kultnim ostvarenjima poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu „Tamna strana Sunca“, podsjeća RTS.

Rođen je u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostvarenja poput „Balkanskog špijuna” (zajedno sa Dušanom Kovačevićem), „Tri karte za Holivud”, „Balkanska braća”, „U ime oca i sina”.

Fiolm „Tamna strana Sunca”, u kojem je glumio Bred Pit, snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u „Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao buduću američku filmsku zvijezdu, a koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promjenila život.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film „Beštije” (1978), a onda i za „Život je lijep” (1985).

Zlatnu arenu za režiju podijelio je sa Dušanom Kovačevićem za „Balkanskog špijuna”.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.