FOND SOLIDARNOSTI: Ove godine finansirano liječenje za 144 djece

FOND SOLIDARNOSTI: Ove godine finansirano liječenje za 144 djece

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini je finansirao liječenje i dijagnostiku za 144 djece, a prošle godine za njih  107. U ovom fondu su rekli da je do sada, u ovoj godini, odobreno 187 rješenja, jer su pojedina liječenja produžavana više puta.

 

Troškovi Fonda solidarnosti za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu u ovoj godini iznosili su 5,7 miliona KM, a trenutno se na liječenju u inostranstvu nalazi devetoro djece, dok 20 redovno ide na kontrole, dodatne intervencije i slično.

„Nažalost, iz godine u godinu primamo sve više zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu, te je u ovoj godini već do sada na liječenje upućeno znatno više djece nego u cijeloj prošloj godini“, napomenuli su u Fondu.

Od 2018. godine, od kada je počeo sa radom Fond solidarnosti, ukupno je odobreno 508 rješenja i to za 324 djeteta, a za troškove liječenja odobreno je više od 16 miliona KM.

Zahvaljujući radu Fonda solidarnosti i djeca sa najtežim dijagnozama, čije liječenje košta i po nekoliko miliona maraka, dobili su šansu da se liječe.

Kao primjer iz Fonda su naveli da je za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu posljednje tri godine, do sada  izdvojeno skoro tri miliona KM, a samo u ovoj godini za liječenje ovog djeteta izdvojeno je oko 1,1 milion KM, što je i najskuplje liječenje u ovoj godini.

Sa ciljem da djeci i roditeljima osim finansijske pruži i moralnu podršku, Fond je organizovao brojne aktivnosti.

„Osim plišanih meda koje zahvaljujući donaciji ‘Rotari kluba’ iz Banjaluke poklanjamo mališanima koji odlaze na liječenje u inostranstvo, Fond solidarnosti je uspostavio saradnju i sa Društvom psihologa Republike Srpske sve u cilju  pružanja stručne pomoći porodicama djece koja moraju da se liječe u inostranstvu“, napomenuli su u Fondu.

Psiholozi su na raspolaganju svim roditeljima, a ove usluge pružaju besplatno.

Jedan od osnovnih ciljeva osnivanja Fonda bio je i da prestane potreba da se sredstva za liječenje djece u inostranstvu prikupljaju putem humanitarnih akcija.

„Smatramo da je taj cilj i postignut i da je Republika Srpska sistemski riješila problem liječenja djece u inostranstvu, a humanitarne akcije za liječenje djece su svedene samo na sporadične i sve rijeđe slučajeve, što nije slučaj u zemljama našeg regiona“, rekli su u Fondu.

U finansiranju Fonda učestvuje cjelokupno društvo, a najveći doprinos daju radnici koji, ukoliko to žele, svaki mjesec od svoje plate izdvajaju 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece.

Osim neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžeti lokalnih zajednica i budžet Republike Srpske, pet odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i zdravstvenih ustanova, te donacije.

Kada je riječ o prihodima Fonda solidarnosti od lokalnih zajednica, oni se kreću u okviru planiranih, pa je u ovoj godini, tačnije do kraja oktobra, prihod Fonda po ovom osnovu iznosio oko 110.000 KM.

Trenutno se na računima Fonda nalazi 12.347.560 KM.

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.