Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je među žrtvama napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu učenica francuske nacionalnosti.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je među žrtvama napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu učenica francuske nacionalnosti.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je među žrtvama napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu učenica francuske nacionalnosti.

„Sa tugom smo saznali za oružani napad koji se dogodio u školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu 3. maja ujutru, koji je izazvao veliki broj žrtava među učenicima i nastavnicima, a među kojima je i učenica francuske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju na sajtu ministastva, prenosi N1.

Osmoro djece i radnik obezbjeđenja ubijeni su juče o oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u školi u Beogradu.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povrijeđeni a napadač je uhapšen.

Želimo da pomognemo

„Naše službe i naša ambasada u Beogradu su mobilisane da pruže svu svoju podršku porodici naše mlade sunarodnice.

Mislimo i na porodice nastradalih, kojima izražavamo najdublje saučešće, kao i na mnoge povrijeđene, kojima želimo brz oporavak“, dodaje se u saopštenju.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova prenosi  tugu naroda ove zemlje za izgubljenim životima

Francuska izražava punu solidarnost sa srpskim narodom i vlastima, navela je francuska diplomatija.

Na sajtu francuske ambasade u Srbiji prenijeto je kratko saopštenje tamošnjeg ministarstva u kojem se ne navodi da je među žrtvama djevojčica Francuskinja.

Francuski list „20 minutes“ takođe je prenio da je među žrtvama francuska učenica.

List je prenio izjave srpskih zvaničnika i dodao da je takva vrsta napada u balkanskim zemljama izuzetno rijetka.

Otkriven motiv zločina

Dječak otkrio motiv napada u školi.  Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić, kazao je večeras da je dječak, u izjavi u policiji rekao da je „psihopata koji treba da se smiri“.

Milić je naveo da se dječak nalazio u Policijskoj upravi za Grad Beograd.

Prebačen je u jednu zdravstvenu ustanovu za lečenje maloletnih lica, uz prisustvo radnika Centra za socijalni rad“.

Milić je za RTS ponovio da je napadač sam pozvao policiju i obavijestio ih o zločinu

„Izjavio je da ga je u izvršenju toga uhvatio strah, panika i čudno disanje, i da mu je izgledalo da je ispravno da pozove policiju i prijavi. Od kako sam 1998. pristupio MUP-u, ni ja niti niko od zaposlenih na uviđaju, nismo čuli ili vidjeli da se ovako nešto u našoj Srbiji dogodilo, a svakako se nadam da se neće ponoviti“, rekao je on.

Dječak otkrio motiv napada u školi

„U razgovoru u prisustvu Centra za socijalni rad, K.K. je izjavio da je bio ignorisan od strane društva u kojem se nalazio, i da je kroz svoj društveni život bio izopšten od komunikacije i igre na odmoru ili ekskurziji, i da ga je to navelo da kroz svoje misli i radnje učini to“, rekao je Milić.

Na pitanje da li je napadač sam napravio četiri molotovljeva koktela koja su pronađena u njegovoj torbi, načelnik PU za Grad Beograd je odgovorio da napadač nije imao namjeru da njima nekoga zapali.

„Kako je rekao, želio je njima da napravi neku vrstu zida ili barijere na ulazu, kako policija ili bilo ko drugi ne bi mogao da uđe unutra i pruži pomoć“, naveo je Milić.

Dodao je da je u posljednje vrijeme primećen porast korištenja hladnog oružja kod maloljetnika

„Oni gledaju i razmišljaju kakve povrede i čime da nanesu, mnoga deca to zloupotrebljavaju. Zato smo tražili da se sankcije za njih povećaju za te stvari. Prirodno je da treba da postoji odgovornost“, rekao je načelnik beogradske policije.

autor: https://faktormagazin.ba  foto: mondo.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.