Gradonačelnikov skandal i bubice u glavi

Gradonačelnikov skandal i bubice u glavi

Advokat Goran Petronijević ocijenio je da, to što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa „bubicom“ i pokušao da snima, predstavlja skandal i krajnje nepoštovanje prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.


Petronijević je za Srnu ocijenio da je jedna pretpostavka da je Stanivuković zaboravio bubicu na sakou, zbog čega je morao odmah javno da se izvini Vučiću, a druga da je imao namjeru da tajno snimi predsjednika Srbije, čime je pokazao porodično nevaspitanje, primitivizam i da je namjerno htio da uvrijedi gosta.

On kaže da je, ukoliko je Stanivuković bio na nekom intervjuu, pa slučajno sa tom bubicom ušao na sastanak, to bio nepristojan i neprijatan gest, što je morao odmah da objasni i izvini se.

„To je ono što bi bilo u situaciji da se desilo slučajno. Ali, ukoliko je bubicu stavio namjerno da bi snimao razgovor sa predsednikom jedne prijateljske i bratske države, sa kojom postoje posebni odnosi i veze, gde je reč o istom narodu, onda to može da ima više značenja“, ukazao je Petronijević.

On je pojasnio da, ukoliko je Stanivuković to uradio namjerno, onda to, u skladu sa diplomatskim pravilima, predstavlja vrstu nepoštovanja, pa i uvredu, kao i pokazivanje nepovjerenja prema gostu.

„To je skroz van svih mogućih diplomatskih normi opštenja posebno, imajući u vidu da je on gradonačelnik jednog grada, da mu se pruža prilika da ugosti predsednika druge države, uruči mu nekakvu nagradu, a onda se pojavljuje sa bubicom“, rekao je Petronijević.

Petronijević je ocijenio da je to, najblaže rečeno, skandal ravan onome kada u Sarajevu članovi Predsjendištva BiH Željko Komšić i Šafik Džaferović nisu primili ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, odnosno kada su otkazali sastanak.

Ocjenjujući da bi Stanivuković, da je imao namjeru da tajno snimi razgovor sa Vučićem, vjerovatno, sakrio bubicu da se ne vidi, Petronijević je istakao da bi se, s obzirom na to da je bubica bila vidljiva, prije opredijelio da je riječ o krajnjem nepoštovanju i jednoj vrsti primitivizma.

„Osim toga, Vučić je po godinama gotovo duplo stariji od Stanivukovića, tako da ponašanje Stanivukovića podrazumeva i nedostatak porodičnog vaspitanja“, smatra Petronijević.

Petronijević je podsjetio da gradonačelnik jednog značajnog grada prima i ugošćava predsjednika jedne suverene države, koja je veoma značajna za odnos Republike Srpske i Srbije.

Prema njegovim riječima, ukoliko je tačno to što je Stanivuković rekao da je zaboravio da skine bubicu ili da mu niko nije rekao da to treba da uradi, onda je morao javno da se izvini Vučiću, svojim građanima, srpskoj delegaciji, a ne kroz saopštenje njegove pi-ar /PR/ službe.

„Šta je on? Džo Bajden? Ti si napravio propust, ti ljudi koje si odabrao za saradnike nisu ti rekli da imaš bubicu na reveru. Ako je to tako, prema tome, ti snosiš odgovornost i za sebe i za njih“, ukazao je Petronijević.

On je naglasio da je Stanivuković morao odmah da izađe i da se izvini i da javno kaže da je napravio propust, da nije bila namjera.

„U suprotnom, to je vrlo ozbiljno kršenje diplomatskog kodeksa, diplomatskih pravila i vrlo ozbiljno porodično nevaspitanje. Čovek u tim godinama prima predsednika jedne države koji je gotovo duplo stariji od njega… Očigledno da bubice nisu samo na sakou, da ih ima i u glavi“, rekao je Petronijević.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izazvao je reakciju protokola predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa „bubicom“ i pokušao da ga snima, ali mu je oduzeta.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.