Prvi predsjednik koji je priznao genocid, Turci odbacuju izjavu

Prvi predsjednik koji je priznao genocid, Turci odbacuju izjavu

Američki predsjednik o Bajden saopštio je da su Otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine, prenose mediji.

Bajden je tako postao prvi američki predsjednik, poslije 40 godina, koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrebljenja“.

„Svake godine na današnji dan sjećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po Jermena je deportovano, masakrirano ili oterano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama „Meds Jegherna“ (jermenski izraz za „veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sjećamo ih se kako bismo uvijek ostali oprezni protiv korozivnog uticaja mržnje u svim oblicima“, naveo je Bajden.

„Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina“, navodi se u saopštenju, prenose „Novosti“.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nekoliko minuta nakon Bajdenove izjave da je nad Jermenima u Otomanskom carstvu 1915. godine izvršen genocid, u potpunosti je odbacio tu izjavu, prenose mediji.

„Riječi ne mogu da promjene ili da prepišu istoriju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu“, napisao je on na svom Tviter nalogu

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.