NAVODNI DOKAZ: Hamas dovodio taoce u BOLNICE?

NAVODNI DOKAZ: Hamas dovodio taoce u BOLNICE?

Hamas dovodio taoce u bolnice

Izrael je u nedjelju pojačao optužbe za Hamasovo zlostavljanje u najvećoj bolnici u Pojasu Gaze, rekavši da je zarobljeni vojnik pogubljen i da su dva strana taoca zadržana na mjestu koje je bilo u centru njegove razorne šestonedjeljne ofanzive.

U jednom trenutku, kao sklonište za desetine hiljada palestinskih ratnih izbjeglica, bolnica Al Šifa evakuisala je pacijente i osoblje otkako su izraelske trupe prošle sedmice ušle u, kako su ih nazvali, misiju iskorjenjivanja skrivenih objekata Hamasa.

Izrael takođe traga za oko 240 ljudi koje je Hamas oteo u Gazi nakon prekograničnog napada 7. oktobra.

Jedan od njih bio je 19-godišnji izraelski vojni obveznik, Noa Marsijano, čije je tijelo pronađeno u blizini Šife prošle sedmice.

Hamas je rekao da je poginuli u izraelskom zračnom napadu i objavio video na kojem se čini da se vidi tijelo bez oznaka osim rane na glavi.

Izraelska vojska rekla je da je forenzičkim pregledom utvrđeno da je zadobio opovrede koje nisu opasne po život od takvog udara.

„Prema obavještajnim informacijama – čvrstim obavještajnim informacijama – Nou su Hamasovi teroristi odveli unutar zidova bolnice Šifa. Ondje ga je ubio Hamasov terorista“, rekao je glavni portparol kontraadmiral Daniel Hagari, prenosi „Rojters“.

U svom televizijskom brifingu, Hagari je rekao da su Hamasovi naoružani napadači u Šifu doveli i Nepalca i Tajlanđanina, među stranim radnicima uhvaćenim u raciji 7. oktobra. Nije naveo imena dvojice taoca.

Snimak sa nadzorne kamere koji je emitovao Hagari čini se da prikazuje grupu muškaraca kako marširaju u bolnicu, na iznenađenje medicinskog osoblja.

Drugi snimak prikazuje povrijeđenog čovjeka na kolicima. Drugi muškarac u blizini, u civilu, imao je automatsku pušku.

Hamas nije odmah komentarisao Hagarijeve izjave

Palestinska islamistička grupa, koja upravlja Gazom, ranije je rekla da je neke taoce odvela u bolnice na liječenje.

Odvojeno u nedjelju, izraelska vojska objavila je video tunela koji je opisala kao tunel dužine 55 metara koji su Palestinci iskopali 10 metara ispod kompleksa Šifa.

Iako priznaje da ima mrežu od stotina kilometara tajnih tunela, bunkera i pristupnih okana širom palestinske enklave, Hamas je demantovao da se oni nalaze u civilnoj infrastrukturi poput bolnica.

Video prikazuje uski prolaz s lučnim betonskim krovištem, koji završava na onome što je vojska u izjavi opisala kao vrata otporna na eksploziju.

U izjavi nije navedeno šta bi moglo biti iza vrata.

Tunelu se pristupilo kroz okno otkriveno u šupi unutar kompleksa

Šifa koja je sadržavala municiju, rečeno je.

Drugi video prikazuje vanjski otvor okna u kompleksu.

Hamas dovodio taoce u bolnice – Oni demantuju

Munir Еl Barš, direktor ministarstva zdravstva Gaze, odbacio je izraelsku izjavu o tunelu kao „čistu laž“.

„Oni su u bolnici osam dana… a ipak ništa nisu pronašli“, rekao je za televiziju „Al Džazira“.​

autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.