I dalje haos u saobraćaju – NOVE TRAKE MIMO PROJEKTA?

I dalje haos u saobraćaju – NOVE TRAKE MIMO PROJEKTA?

Haos u saobraćaju

Aleja Svetog Save i Ulica Vuka Karadžića dobile su nove saobraćajne trake.

Iako iz Grada Banjaluka govore da su oni proširili ove ulice, istina je zapravo negdje na sredini.

Ove dvije ulice nisu fizički proširene, samo je docrtana nova signalizacija, koja je očigledno privremeno rješenje, jer je ispod žute signalizacije ostala stara, bijela linija koja se preklapa sa novim žutim linijama.

Ovo “proširenje” izazvalo je pometnju i među samim vozačima jer smatraju da je signalizacija loše urađena.

Kasno vidio da je u pogrešnoj traci

Banjalučanin Aleksandar M. priča da je u subotu ujutru vozio kroz centar i nije znao da su izmijenjene trake kojim saobraćaju automobili.

– Išao sam iz pravca Borika prema zapadnom tranzitu i dolaskom u blizini Narodne skupštine vozio sam desnom trakom, kao i uvijek do sada.

Međutim tek kada sam prišao semaforu primijetio sam da je nacrtano da je ta traka samo za skretanje desno i tada sam se našao u problemu – kaže Aleksandar M. iz Banjaluke.

On ističe da nije mogao da se prestroji u lijevu traku, a koja je do sada bila isključivo za skretanje ulijevo, pošto je bilo par automobila u toj traci.

– Nastavio sam ravno i malo je nedostajalo da napravim udes.

Moja je krivica što sam se našao u toj traci, ali je problem u tome što ne postoji nijedan saobraćajni znak koji bi pokazao da ne smijemo voziti kroz tu traku ako nastavljamo ravno.

Da je vozač u pogrešnoj traci može se vidjeti tek par metara pred raskrsnicu, ali tada je već kasno.

Tu se pod hitno mora staviti neki saobraćajni znak ili signalizacija da ranije bude obilježena – istakao je Aleksandar M.

Vozači zbunjeni

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović za Srpskainfo je istakao da su vozači potpuno zbunjeni svakodnevnim izmjenama saobraćajne signalizacije.

– Izvođač radova zasigurno izvode radove metodom ispunjavanja želja pojedinim službenicima Gradske uprave, a ne rade po projektnoj dokumentaciji koja ima uredno provedenu reviziju.

Trebamo pojasniti javnosti, ali i nekim usijanim glavama, da se saobraćajna signalizacija provodi po projektu kojeg je stručna organizacija revidirala, te na osnovu toga je investitor dobio uredne dozvole.

Ako vidimo da se u samo tri dana oznake na kolovozu i saobraćajna signalizacija mijenjaju više puta, osnovano sumnjamo da se radi suprotno projektu – tvrdi Jaćimović.

Dodaje da je projekat saobraćajne signalizacije dokument koji mora proći reviziju u stručnoj projektantskoj kući, koja posjeduje licencu za reviziju projekata.

Milenko Jaćimović
FOTO: MILENKO JAĆIMOVIĆ ODBORNIK/FACEBOOK/SCREENSHOT

Haos u saobraćaju

-I to su komplikovane metode. Ako neko mijenja signalizaciju u par dana, kao što to radi sadašnji izvođač, to znači da se ne radi uopšte po projektu – upozorio je Jaćimović.

Podsjećamo, juče je takođe počelo i postavljanje pametnih semafora na dvije najvažnije raskrsnice u okviru koncepta jednosmjernog saobraćaja, kao i postavljanje novih semafora koji će pješacima garantovati dodatnu bezbjednost tokom prelaska na pješačkim prelazima.

autor:Faktormagazin/ http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.