Holandija i Francuska protiv – nikad nećemo u EU? Milorad Dodik ide na važan put

Holandija i Francuska protiv – nikad nećemo u EU? Milorad Dodik ide na važan put

„Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je poručio da je Republika Srpska ostala vjerna i nije odustajala od slova Dejtonskog sporazuma, i onda kada su drugi provodili duh Dejtona, praveći masakr od sporazuma.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da su stranci u BiH, vršeći silu, mijenjali Dejtonski sporazum kroz četiri stranca – visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

„Danas je poseban dan u istoriji ovih prostora i naroda, jer je prije 26 zaključen Dejtonski mirovni sporazum, ali da je upitno šta je od njega danas ostalo“, kaže Dodik.

Zaključio je kako se zapadne zemlje samo deklarativno zalažu za pritupanje Zapadnog Balkana Uniji a jasno je da su npr. Holandija, Francuska kao i još neke članice, protiv toga.

Dodik je naglasio da je Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredaba koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstutituvni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srspke i FBiH.

autor: Faktor foto i video: atv i rtrs

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.