INICIJATIVA U SREBRENICI: Umjesto Tita – nobelovac

INICIJATIVA U SREBRENICI: Umjesto Tita – nobelovac

Predstavnici Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske podnijeli su prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po nobelovcu, književniku Peteru Handkeu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita.

„U Srebrenici postoji i Ulica Srebreničkog odreda, a niko ne zna čiji je taj odred bio i za šta se borio i protiv koga. U ovom mjestu bilo je raznih odreda u raznim vojskama i smatramo da taj naziv treba promijeniti i ulici dati naziv `Srpskih oslobodilaca` ili Ulica narodnog poslanika Gorana Zekića, koji je prvi srpski političar ubijen u prošlom ratu kao žrtva sistematskog uništavanja Srba u srebreničkoj opštini“, istakao je Pavlović.

On je naveo da u „Istočnoj alternativi“ smatraju da je nedopustivo da nijedna ulica u ovom mjestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih istorijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvjetitelja i junaka ili po značajniim događajima „umjesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva“.

Pavlović je rekao da je prirodno i da je suživot nužan na ovim prostorima, ali da se moraju poštovati vrijednosti koje su dovele do stvaranja Republike Srpske i da na to uvijek treba podsjećati na različite načine, pa i davanjem naziva ulicama po značajnim i zaslužnim istorijskim događajima i ličnostima.

Predstavnici Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske podnijeli su i zahtjev za pomoć u radu udruženja u njegovoj borbi za sprečavanje nametanja zakona o negiranju, kako su naveli, nepostojećeg genocida u ovom mjestu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.