ISTRAGA O GRANATIRANJU DOBOJA: Ubijeno 99 civila, 322 ranjena

ISTRAGA O GRANATIRANJU DOBOJA: Ubijeno 99 civila, 322 ranjena

Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu granatiranja Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine tokom kojeg je smrtno stradalo 99 civila, a 322 su ranjena.

Iz Tužilaštva BiH Srni je rečeno da se predmet nalazi u fazi istrage, da se saslušava veliki broj svjedoka i prikuplja brojna materijalna dokumentacija, nakon čega će uslijediti donošenje jedne od tužilačkih odluka.

Riječ je o predmetu protiv lica čiji su inicijali A.N, B.H, M.H, Š.A, S.DŽ, H.I, A.M. i B.M, koji je do 2012. godine vodilo Okružno javno tužilaštvo Doboj, kada je prema odluci Suda BiH proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Iz Policijske uprave Doboj i Okružnog javnog tužilaštva Doboj Srni je ranije rečeno da su izvještaji o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva, a koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, te obuhvataju i visokopozicionirane oficire takozvane Armije BiH, dostavljeni Tužilaštvu BiH na postupanje.

Iz Policijske uprave Doboj navode da su 26. decembra 1995. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeli krivičnu prijavu protiv devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a 13. novembra 2001. godine i poseban izvještaj kao dopunu prethodne krivične prijave protiv jednog lica.

Istom Tužilaštvu je 30. marta 2012. godine podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela zločini protiv čovječnosti.

Dobojska policija je 15. decembra 2017. godine Tužilaštvu BiH u Sarajevu podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju navode da su ranijem periodu vodili istragu po podnesenoj krivičnoj prijavi protiv ukupno osam lica čiji su inicijali A.N, B.H, M.H, Š.A, S.DŽ, H.I, A.M. i B.M, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa granatiranjem Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine.

Osumnjičenima je stavljeno na teret da su u svojstvu zapovjednika i članova štaba vojnih formacija Armije BiH planirali, izdavali naredbe, odnosno učestvovali u donošenju odluka o izdavanju naredbi neselektivnih artiljerijsko-raketnih napada na gradsko jezgro i civilne ciljeve u gradu Doboju i njegovoj okolini, usljed kojih je poginulo i ranjeno više lica, te pričinjena znatna oštećenja na stambenim i drugim objektima.

Ovaj predmet je, u skladu sa obavezama iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, dostavljen na pregled i ocjenu Sudu BiH, koji je rješenjem od 10. januara 2012. godine, predmet proslijedio Tužilaštvu BiH.

U Doboju o stradanju 99 ubijenih i ranjena 322 civila, od kojih je veći broj kao posljedicu imao invalidnost, tokom granatiranja Doboja sa okolnih muslimanskih položaja tokom ratnog sukoba, svjedoči spomen-ploča postavljena u gradskom parku, pored nekoliko bista narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.