OGLASILA SE AMERIKA: Odmah obustavite napade

OGLASILA SE AMERIKA: Odmah obustavite napade

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da bi raketni napadi na Izrael iz Pojasa Gaze trebalo odmah da budu obustavljeni.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog nasilja i „provokativnih akcija“ u i oko Haram al-Šarifa, brda u starom jezgru Jerusalima koje Jevreji zovu Brdo hrama.

„Veoma smo fokusirani na situaciju u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i duboko zabrinuti zbog raketnih napada iz Pojasa Gaze koji moraju odmah biti obustavljeni“, izjavio je Blinken u ponedeljak, uoči sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jordana Aimanom Safadijem koji je pozvao SAD da odigraju lidersku ulogu i doprinesu smanjenju nasilja, prenosi Rojters.

Tenzije rastu u Izraelu poslednjih dana, a samo sinoć je, u izraelskim raketnim napadima na Pojas Gaze, poginulo najmanje 20 osoba, među njima i devetoro dece, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, dok agencije prenose da je u napadima povredjeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika Hamasa koji je prethodno raketirao Jerusalim posle isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, preneo je ranije AP.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.