Izbori u Srbiji – Vučić stigao na glasanje

Izbori u Srbiji – Vučić stigao na glasanje

Izbori u Srbiji.

U Srbiji su jutros počeli izbori za republički i pokrajinski parlament, kao i lokalne skupštine u desetinama opština i gradova, među kojima je i Beograd.

Pravo glasa ima više od 6,5 miliona punoljetnih građana. Biračka mjesta otvorena su u sedam sati ujutru i biće zatvorena u 20 časova.

Pravo glasa ima svaki punoljetan građanin Republike Srbije. Da bi ostvario biračko pravo, građanin mora biti upisan u jedinstveni birački spisak koji vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Republička izborna komisija je na sjednici 3. decembra usvojila odluku kojom je utvrdila da će ukupan broj birača na predstojećim izborima iznositi 6.500.165.

Van biračkog mjesta može se glasati samo ako se osoba nalazi na području koje obuhvata to biračko mjesto, naveli su iz Republičke izborne komisije, prenio je Euronews.

Izbori u Srbiji

Na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, RIK je odredio i objavio spisak biračkih mjesta za glasanje u inostranstvu. Prema podacima koji su objavljeni i na zvaničnom sajtu RIK-a, 32.216 građana Srbije u dijaspori, koji su se prijavili za izbore, mogu glasati na 81 biračkom mjestu u 35 zemalja.

Najviše građana i ove godine prijavilo se u Bosni i Hercegovini, njih 11.712, što je više i u odnosu na prethodne izbore, kada je bilo prijavljeno 11.120.

Najmanje državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasaće u Centralnoafričkoj Republici – 83. Inače, Centralnoafrička Republika je uz Portugal i Novi Zeland nova izborna destinacija, a za razliku od prošle godine, sada neće biti glasanja u Grčkoj i Kataru.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da na izbore u dijaspori izađe između 70 i 80 odsto prijavljenih.

Glasanje u inostranstvu moguće je samo na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, što znači da će 17. decembra građani Srbije u dijaspori glasati samo za narodne poslanike.

Na izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije građani biraju između čak 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mjesta.

Nešto manje lista nalazi se na glasačkom listiću za pokrajinske izbore. Građani Vojvodine biraju među 13 različitih izbornih lista.

Lokalni izbori održavaju se u 65 gradova i opština, kao i u GO Vranjska Banja.

Na izborima za Skupštinu Beograda građani biraju između 14 izbornih lista

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Konačan rezultat daju izborne komisije (republička, pokrajinska ili gradska), a čitav taj proces može da potraje, kao što je pokazao slučaj iz 2022. godine.

Konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 3. aprila 2022. Republička izborna komisija proglasila je čak tri mjeseca kasnije, 5. jula.

Razlog za to bio je što su se izbori u mjestu Veliki Trnovac, opština Bujanovac, ponavljali više puta.

Na to biralište glasači su izlazili čak pet puta, a upravo je od njega i zavisio sastav buduće skupštine, gdje su se „lomila koplja“ za jedan mandat između Socijalističke partije Srbije i Koalicije Albanaca.

Nakon proglašenja konačnih rezultata počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje Narodne skupštine.

Rok za formiranje vlade je 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine. Ako Narodna skupština u tom roku ne izabere vladu, ili ako ne izabere novu vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj vladi prestao mandat, predsjednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Nakon izbora u aprilu 2022. nova vlada formirana je tek 26. oktobra te godine.

autor:agencije / foto: http://kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.