Japanska princeza Mako odrekla se titule i miliona zbog ljubavi

Japanska princeza Mako odrekla se titule i miliona zbog ljubavi

Bivša japanska princeza Mako, careva nećaka, napustila je danas zemlju sa svojim mužem, kako bi započela novi život u SAD.

 

Poznata kao Mako Komuro, nakon što je prošlog mjeseca odustala od kraljevske titule da bi se udala za gimnazijsku ljubav Keija Komuru, bivša princeza je prošla pored novinara sa mužem na međunarodnom aerodromu Haneda u Tokiju, navodi „Euronews“.

Njihov brak je osvojio Japan i pokrenuo javni dijalog o rodnim ulogama i medijskom izveštavanju o kraljevskoj porodici.

Nakon što se udala za Keija Komuru, Mako, kćerka prestolonasljednika Akišina i princeze Kiko, dobila je prvi put u životu pasoš kako bi mogla da otputuje za Njujork, gdje njen muž radi u advokatskoj firmi. Mediji pišu i da će par živjeti u  iznajmljenom, jednosobnom stanu u Velikoj jabuci, a kiriju će sami finansirati.

Podsjetimo se da je Princeza Mako navodno odbila milione od vlade i ignorisala tradicionalne kraljevske dužnosti. Iznos od oko 150 miliona jena obično se daje kao naknada ženskim članovima porodice koje zakon prisiljava da se nakon udaje odreknu svog kraljevskog statusa.

Princeza Mako (29) je prva žena poslijeratne carske porodice koja se udala bez tradicionalne šintoističke ceremonije, što je uobičajeno za kraljevsku porodicu.

Izvor: Euronews

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.