JURIO BRZINOM OD 266 KILOMETARA NA SAT!

JURIO BRZINOM OD 266 KILOMETARA NA SAT!

Snimci nasilničke vožnje na putevima u regionu svako malo završe na društvenim mrežama, a počinioci saobraćajnih prekršaja u evidencijama policije. Vozačima, a posebno onim mlađima, željnih „slave”, stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ulazuju da u takvim video-zapisima nema  ništa dobro, niti za pohvalu, već samo za zasluženu kaznu. Nažalost, brojni prekršaji i ugroženi životi stvarnost su na ulicama i drumovima Repubike Srpske. Prizore prebrze vožnje luksuznih automobila radije bi gledali u akcionim blokbasterima, a automobile bi, kao nekada, popularni Yugo, trebali voljeti zbog prvih ljubavnih sastanaka i putovanja, ali bez nabijanja bicepsa zbog motanja volana!

VOŽNJA ZA ROBIJU

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavljeni magazinu Faktor govore o neslavnim rekorderima na našim putevina.

Među najvećim evidentiranim brzinama ima i onih koje su šokirale i policiju.

U jednom slučaju sve je ličilo na riječi iz popularnog hita Divljih jagoda iz ’80ih godina, o motorima, koji prolaze kao vjetrovi.

Ipak, sve je to moguće samo do prve policijske patrole.

Dalje neće moći.

Naime, vozač motocikla je na magistralnom putu Banja Luka-Gradiška, gdje je ograničenje 80 kilometara na sat, nabio brzinu veću za čak tri puta.

I više, jer je vozio brzinom od nevjerovatnih 266 kilometara na sat!

Vožnja mnogo brže nego što je dozvoljeno zabilježena je i na području grada Bijeljine, gdje je valja vozač zamišljao kako bi to bilo za volanom bolida.

Na ograničenju od 80 km/h evidentirana je više nego duplo veća brzina i to od 180 km/h.

Brzinom od 167 kilometara na sat kretalo se i vozilo iako je dozvoljeno svega 100 kilometara na sat, i to na području opštine Laktaši, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila.

Policija Srpske je kaznila i vozača koji je na dionici magistralnog puta Omarska-Prijedor-Novi Grad, na ograničenju od 80 km/h, jurcao 136 kilometara na sat.

Osim sebe, ovi vozači su ugrozili i ostale učesnike u saobraćaju, a zakonom predviđene kazne nisu male.

ODUZIMANJE VOZAČKE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske lani su zabilježili 126.264 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornog vozila.

Najveći broj odnosi se upravo na prekoračenje propisane brzine, najčešće od 10 do 20 kilometara na sat.

Takođe, neophodno je istaći da je, u navedenom vremenskom periodu, sankcionisano 7.428 vozača zbog tog što su jače pritisnuli gas, prekoračivši propisanu brzinu za više od 30 kilometara na sat.

Iz policije su za magazin Faktor potvrdili da su prekoračenje propisane brzine kretanja motornim vozilom i upravljanje automobilom pod dejstvom alkohola u organizmu najčešći prekršaji zbog kojih se vozaču izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom.

U 2021. godini za prekršaje prekoračenja propisane brzine kretanja izrečeno je 20.435 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od po 30 dana i 7.428 u trajanju od po dva mjeseca.

Za prekršaj upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu napisane su 6.163 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od po 30 dana i 2.239 u trajanju od po 60 dana.

Ima i onih koji zbog nepropisne vožnje ostanu bez dozvole.

Tokom 2019. godine poništeno je 6.775 vozačkih dozvola, u 2020. godini 2.614, dok su u 2021. godini poništene 1.082 vozačke dozvole.

Iz policije Srpske svakodnevno apeluju na vozače da prilagode brzinu uslovima puta i poštuju saobraćajna pravila i propise.

Zato, odustanite na vrijeme od objesne i nasilničke vožnje, jer se takvo ponašanje u saobraćaju skupo plaća. Nažalost, i životima.

LOŠE POČELA GODINA

U prvom tromjesečju 2022. godine evidentirane su 2.193 saobraćajne nezgode (više za 1,5% u odnosu na isti period 2021. godine) od kojih 19 sa poginulim licima (više za četiri u odnosu na isti period 2021. godine), 78 udesa je bilo sa teško povrijeđenim licima (isto kao u uporednom periodu), 340 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim (za tri više) i 1.756 sudara samo sa materijalnom štetom (više za 25).

U saobraćajnim nezgodama je smrtno stradalo 19 osoba (više za tri), teže povrijeđeno 95 (više za četiri lica), a lakše tjelesne povrede je zadobilo 506 lica (više za 26).

U ovoj godini najveći broj saobraćajnih nezgoda se događao ponedjeljkom (16,3% slučajeva), a najčešće u vremenskom periodu od 12.00 do 16.00 časova (14,3% slučajeva).

KOBNI PETAK

U 2021. godini na putevima Republike Srpske dogodilo se 9.937 saobraćajnih nezgoda, što je za 9,6% više u odnosu na 2020. godinu.

Broj smrtno stradalih (101) je isti kao u godini ranije.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda se događao petkom (16,5% slučajeva), a najčešće u vremenskom periodu od 12.00 do 16.00 časova (28,7% slučajeva).

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su bili neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila (kod 16,3% saobraćajnih nezgoda), neodržanje odstojanja (15,8%) i vožnja unazad (11,3%).

LJETO ODNOSI ŽIVOTE

Lani se najveći broj saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj dogodio u mjesecu decembru (959) i avgustu (928), dok je najviše smrtno stradalih lica u saobraćaju evidentirano u julu i avgustu, po 14 i oktobru 12.

Teži udesi dešavaju se u ljetnim mjesecima, kada su veće vrućine, vrijeme je godišnjih odmora, kada su i vozači više opušteniji, a u našim krajevima boravi i veći broj građana iz inostranstva.

Prije nego što nagazite gas do daske, sjetite se da tim neodgovodim potezom postajete najveća opasnost na putu. Po sebe i druge.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 46 štampanom izdanju od 6 maja 2022. godine

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.