Kako je OSMICA prisluškivao u ime SDA – Pratio i političare iz Republike Srpske?

Kako je OSMICA prisluškivao u ime SDA – Pratio i političare iz Republike Srpske?

Američko Ministarstvo finansija i trezora (OFAC) danas je na listu sankcija stavilo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića zvanog Osmica.

Američke vlasti imaju vjerodostojne informacije da je Mehmedagić u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA).

OFAC navodi da je Mehmedagić koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Posljednje NAREĐENJE Osmice – Uništite dokumentaciju

Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske.

https://faktormagazin.ba/wp-content/uploads/2022/07/FMauto54autoarhiva.pdf

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupacije bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA.

„Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku“, navodi se u izvještaju OFAC-a.

Mehmedagić je tako završio na crnoj listi jer OFAC ima dokaze da je saučesnik u korupciji na Zapadnom Balkanu, ili direktno ili indirektno uključen u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.

OBA BiH je strana organizacija koja radi protiv Republike Srpske

SDA je oštro reagovala te tražila konkretne dokaze u vezi ovih navoda.

Faktormagazin u štampanom izdanju pisao je o kriminalu u OBA BiH.

Obavještajno-skandalozna agencija BiH – Slijede li nova HAPŠENJA?

autor:klix.ba/faktormagzn, foto: avaz.ba/faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.