Kina prestigla Ameriku po ukupnom bogatstvu

Kina prestigla Ameriku po ukupnom bogatstvu

Kina je prestigla Sjedinjene Američke Države po nacionalnom bogatstvu, dok ukupno svijetsko bogatstvo raste, objavila je međunarodna konsultantska kuća „Mekinzi end ko“.

Kinesko bogatstvo dramatično je poraslo u posljednje dvije decenije i povećano je čak 17 puta, sa sedam biliona (hiljada milijardi) u 2000. godina, na 120 biliona dolara u 2020. godini, navodi se u analizi poznate konsultantske kuće, prenosi Blumberg“.

Poraslo je i ukupno svjetsko bogatstvo, sa 160 biliona u 2000, na 514 biliona dolara u 2020. godini.

Izveštaj analizira 10 država na svijetu koje drže ukupno 60 odsto svjetskog bruto društvenog proizvoda, i to su Australija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Japan, Meksiko, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Kada je u pitanju uzlet Kine, on je ubrzan ulaskom te zemlje u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2000. godine, navode analitičari „Mekinzija“.

Sjedinjene Američke Države, koje su Kini ustupile prvo mjesto, u posljednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, pa ono sada iznosi 90 biliona.

I u Kini i u SAD više od dve trećine bogatstva nalazi se u rukama 10 odsto najbogatijih porodica, navodi izveštaju.

Oko 68 odsto svjetskog bogatstva nalazi se u nekretninama, navodi „Mekinzi“ i dodaje da istorijska veza rasta bruto društvenog proizvoda sa rastom bogatstva više ne važi, jer je rast bogatstva nadmašio rast BDP-a.

Razlog tome vide u „naduvanom balonu cijena nekretnina“ i upozoravaju da bi rast vrijednosti nekretnina mogao da bude nestabilan i mogao da dovede do nove svjetske ekonomske krize, slične onoj iz 2008. godine.

U slučaju da se takva kriza dogodi, ona bi ovaj put mogla da teško pogodi Kinu, dok je prethodni put uzdrmala SAD, te da dovede do nestanka trećine svjetskog bogatstva, prenosi „Blumberg“.

U svjetsko bogatstvo nisu uračunate finansijske aktive, zbog toga što su kompenzovane obavezama, navode iz „Mekinzija“.

Izvor: Sputnik

Foto: AFP

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.