Ko obmanjuje javnost pričom o naoružavanju Srba u Srebreniku!?

Ko obmanjuje javnost pričom o naoružavanju Srba u Srebreniku!?

Ko obmanjuje javnost pričom o naoružavanju Srba u Srebreniku.

Na društvenim mrežama danima se širi audio snimak u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je dobio ”potvrđenu informaciju” o tome kako se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da ”krenu u napad” i izazovu oružane sukobe!

Snimak je podijeljen je na ”TikTok” nalogu ”Ado_Krajišnik“ @_admir_ervina” i ubrzo je postao viralan, te izazvao uznemirenost građana.

Snimak je privukao pažnju istražnih organa koji su utvrdili da se radi o potpuno neutemeljenoj i izmišljenoj priči, koja očigledno ima za cilj izazivanje haosa i međunacionalnih sukoba u BiH. Kako saznaje ATV iza svega stoji nekolicina radikalizovanih pojedinaca koji su identifikovani i nedavno privedeni i ispitani u SIPA. Sa svime je upoznato i Tužilaštvo BiH, čija se reakcija očekuje.

ATV ekskluzivno saznaje da je kao autor snimka identifikovan Damir Beganović (34) iz Tuzle.

 

Naime, on u audio poruci navodi da je od svog prijatelja Jusufa Karića, dobio ”potvrđenu informaciju” da mu je prijatelj Srbin iz Srebrenika pokazao puške i municiju i rekao da su srpskom stanovništvu iz Republike Srpske poslati i podijeljeni sanduci s naoružanjem, te da ih ”primoravaju da krenu u napad” i da očekuje da će doći do oružanih sukoba. Autor navodi da su svi Srbi morali uzeti oružje, a oni koji to nisu učinili već su napustili zemlju i odselili se kod rođaka u inostranstvo, kako bi izbjegli incidente.

@_admir_ervina_ Opet bi da nas kolju i ubijaju nece ici !! @Ervin @Durdza @Krajisnik.05 #dijeli #allahuakbar #elhamdülillah #inshallah #frypagee🔥 #viralvideosofficial #tekbir #☝️⚜️ #armija #ljutikrajisnici #zlatniljiljani #naseroric #izetnanic #armijarepublikebosneiheregovine ♬ original sound – ⚜️Ado_Krajišnik⚜️

Dosadašnja istraga je pokazala i da je Jusuf Karić stvarna osoba, te da je nastanjen u Brčkom. Ni jedan, ni drugi dosada nisu prolazili kroz policijske evidencije kao osobe sklone vršenju krivičnih djela.

Jezivu audio poruku na ”TikToku” je podijelio Admir Velić (30) iz Sanskog Mosta. Sudeći po objavama na ovoj društvenoj mreži radi se o čovjeku spremnom za odlazak u rat, jer mu je profil prepun fotografija sa ratnom ikonografijom. Pozirao je u maskirnoj uniformi sa oružjem u rukama, dijelivši snimke sa ”Hasinog vrha” uz stihove ”Ako poginem nemoj žaliti”.

Iako su svi identifikovani i ispitani snimak je i dalje prisutan na ”TikToku” i nije obrisan. Dosada je dostigao više od 180.000 pregleda.

U sijanje straha od naoružanih Srba uključili su se i pojedini mediji iz Federacije BiH, ali i profesor sa Katedre za odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Berko Zečević koji je za ”Slobodnu bosnu” rekao da mu muškarac sa audio snimka zvuči uplašeno, te da ga sve podsjeća na stanje iz 1991. godine.

Zečević smatra i da je formiranje Žandarmerije u Republici Srpskoj bio prvi indikator da Milorad Dodik ”dugoročno planira da napravi paravojnu formaciju, između policijskih i vojnih formacija, koja djeluje na prostoru Republike Srpske i koju može izvesti na entitetsku granicu”. Ocijenio je i da je pitanje trenutka kada će Dodik dobiti ”mig” od svojih strateških partnera da stvori konfederaciju u BiH. Zečević ipak na kraju zaključuje da ”rata neće biti”, ali će kako kaže ”biti incidenata” i budala.

Podsjećamo da je prije nešto više od mjesec dana javnost bila uznemirena i predavanjem islamskog teologa Midhata Ćemana, koje je objavljeno na ”JuTjubu”, a u kojem je otvoreno pozivao na rat u BiH. I tada su izostale reakcije kako istražnih organa, a od Ćemanovih istupa nisu se ogradili ni Islamska, ni međunarodna zajednica, niti sarajevska politička scena.

Ostaje da se vidi kako će reagovati na novi pokušaj obmanjivanja javnosti.

autor:http://atvbl.rs

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.