Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Lavrov: Bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo

Smišljeni kurs ka vještačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih prijetnji zemljama bloka, sproveden je apsolutno namjerno, rekao je danas Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije na konferenciji u Moskvi o pitanjima evropske bezbjednosti.

 

„Sjećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nijemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni prije 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili cijelu Evropu, ne samo Nijemce, već cijela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigdje nestala nakon završetka Hladnog rata“, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da „tokom svog postojanja, NATO teško može sebi da pripiše bar jednu pravu uspješnu misiju, gdje god da dođe Alijansa, pustoš raste“.

„Širenje NATO-a predstavljalo je prijetnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama“, naveo je on.

„OEBS postaje marginalni entitet“

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postane marginalni entitet.

„Otkrivene su činjenice o učešću OEBS-a u napadu na Lugansk i Donjeck“, rekao je ruski ministar.

„OEBS se pretvara u marginalnu organizaciju, a Poljska, koja trenutno predsjedava organizacijom, cijele godine joj je kopala grobnicu. Gdje kopate možete nekoga da sahranite“, rekao je Lavrov.

On je ocijenio da Zapad već duže vrijeme pokušava da izvrši napad na OEBS.

„Želio bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, vjerovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplijenu OEBS-a, da potčine ovu poslednju platformu za regionalni dijalog“, rekao je Lavrov.

„Postojao je i Savjet Evrope, ali on je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a“, zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

„Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

Neće biti obnavljanja nekadašnjih odnosa sa Zapadom

Obnavljanje nekadašnjih odnosa Rusije i Zapada u oblasti evropske bezbjednosti neće se desiti, s obzirom na trenutne akcije i kolektivnog Zapada i OEBS-a posebno, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Više neće biti moguće vratiti stare odnose sa Zapadom u oblasti evropske bezbjednosti. Jasno je samo da ako, i kada, u nekom trenutku, naši zapadni susjedi, a iz komšiluka nema bježanja, i bivši partneri odjednom postanu zainteresovani da obnove zajednički rad na evropskoj bezbjednosti, neće biti restauracije“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da akcije OEBS-a i Zapada danas postavljaju teška pitanja o tome kakav će biti odnos Ruske Federacije i organizacije, kao i šta će biti sa samim OEBS-om.

„Kada i ako Zapad shvati da je bolje koegzistirati na nekim međusobno dogovorenim osnovama, mi ćemo saslušati šta Zapad predlaže i jasno je da to treba da budu suštinski novi počeci saradnje“, zaključio je Lavrov.

O evropskoj diplomatiji: Čekamo zdrave ljude

Lavrov je ukazao „da mora da se shvati da li je evropska diplomatija opstala i kada će se u evropskoj diplomatiji pojaviti zdravi ljudi“.

„Da li smo odsječeni od evropske diplomatije? Vjerovatno prvo moramo da shvatimo da li ona postoji, da li je očuvana, i ako jeste, šta je. Za sada slušamo izjave glavnih evropskih diplomata u duhu istog Žozepa Borelja, koju kao mantru ponavlja od početka specijalne vojne operacije, a to je da ‘ovaj sukob mora da se završi pobjedom Ukrajine na bojnom polju’. Ovo je evropski diplomata?“, upitao je Lavrov.

„Ako se ovo shvati kao evropska diplomatija, mislim da ne treba da idemo tamo. Moramo da razumijemo kada će se u evropskoj diplomatiji pojaviti zdravi ljudi“, naglasio je Lavrov.

Lavrov je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš angažovan na ukidanju ograničenja na ruski izvoz, ali da SAD i Evropska unija izuzetno sporo reaguju i da su izuzeci bukvalno „nokautirani“.

„On će ukloniti ove barijere, ali skoro pet mjeseci nakon potpisivanja ovog sporazuma, reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije je izuzetno spora. Od toga, naše kolege iz UN-a bukvalno svaki put moraju da prevaziđu neke izuzetke“, rekao je on.

„U odnosu na njegove napore, Zapad ne pokazuje mnogo poštovanja. To je i manir Zapada da pokaže ko je gazda u kući, za kim treba juriti, koga treba moliti“, naglasio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su lažne izjave da Evropska unija nije uvela sankcije ruskoj hrani i đubrivima, jer zabrana bankarskih transakcija i kretanja brodova indirektno utiče na mogućnost isporuke ove ruske robe.

„Laž da nema ograničenja na izvoz ruskog žita“

„Do sada, prije najmanje nedjelju dana, čuo sam još jednu izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, ili nekog drugog iz ove evropske strukture da nema ograničenja na izvoz ruskog đubriva i ruskog žita. Čista laž“, rekao je Lavrov.

On je pojasnio da, iako na listama sankcija nema naslova „Đubrivo i hrana iz Rusije“, postoji zabrana bankarskih transakcija, prije svega za vodeću rusku banku Roselhozbank, koja opslužuje više od 90 odsto svih isporuka hrane iz Ruske Federacije. Sankcije uključuju i zabranu pristupa brodovima iz Rusije evropskim lukama, a stranim brodovima ruskim.

„Sankcije se odnose i na čarter brodova i osiguranje brodova“, dodao je ministar.

Evropa „trči“ za SAD

Evropa je neoprezno trčala za SAD i u svemu podržavala rusofobičnu politiku Amerike i njihovu želju da iskoriste Ukrajinu kao sredstvo za vođenje rata protiv Rusije, izjavio je šef ruske diplomatije.

„Što više SAD izazivaju krizu, to će više njihovi konkurenti slabiti sebe i slabiti jedni druge. Kao što Evropa slabi sama sebe, bezobzirno trčeći iza SAD i podržavajući njihovu rusofobičnu politiku i politiku korišćenja Ukrajine kao sredstva za rat protiv Ruske Federacije“, rekao je Lavrov.

Evropa je svoju bezbjednost podredila Sjedinjenim Američkim Državama, a kako kaže, takva bezbjednost nam nije potrebna.

Moskva nije tražila razgovore sa Ukrajinom, ali je spremna da sasluša drugu stranu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

On je ukazao da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obukom osoblja na teritoriji Velike Britanije, Njemačke, Italije i drugih zemalja.

Bombardovanje Jugoslavije – otvorena Pandorina kutija

Ministar Lavrov rekao je da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju – zgazilo međunarodno pravo i da Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) ima mnogo problema.

„Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Nagomilao se ogroman broj problema u prostoru koji se danas zove OEBS“, rekao je Lavrov.

(RT Balkan)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.