Ni korak izvan „Dejtona“

Ni korak izvan „Dejtona“

Republika Srpska će nastaviti da se svim političkim i pravnim sredstvima zalaže za poštovanje, sprovođenje i zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazum, naglašeno je u uvodnom poglavlju 25. izvještaja Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN naglašeno je da će

U Izvještaju je navedeno da je Dejtonski sporazum kamen temeljac regionalnog mira duže od 25 godina, te da je zaustavio rat i donio formulu stabilnosti i demokratske vlasti u BiH, kao zemlji dubokih međunacionalnih podjela.

„Srpska jednostavno insistira, kao što bi trebalo da čine sve strane, na poštovanju tog sporazuma, i nastaviće da se zalaže za sprovođenje i zaštitu ovog sporazuma svim političkim i pravnim sredstvima“, navedeno je u Izvještaju.

U ovom dokumentu istaknuto je da je Srpska opredijeljena za budućnost BiH kao uspješne i stabilne zemlje, utemeljene i vođene principima na kojima počiva Dejtonski sporazum.

„U tom cilju, rukovodstvo Republike je u aprilu ove godine pozvalo na otvoren politički razgovor oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH s ciljem vraćanja slova i osnovnih načela Dejtonskog sporazuma“, navedeno je u prvom poglavlju Izvještaja.

U Izvještaju je istaknuto da Srpska uviđa ono što bi svim članicama međunarodne zajednice trebalo da bude očigledno – da stalni pritisci i prijetnje ukidanjem mehanizama zaštite i garancija za sve konstitutivne narode iz Dejtonskog sporazuma mogu neke Srbe i Hrvate, kao i druge u regionu, navesti da dovedu u pitanje budućnost BiH.

„Jedina prijetnja po budućnost i stabilnost BiH dolazi od onih koji nikada nisu prihvatili Dejtonski sporazum i aktivno rade na njegovom podrivanju“, ocijenjeno je u Izvještaju.

U ovom dokumentu konstatovano je da je Srpska demokratski entitet sa 25 godina dugim istorijatom slobodnih, pravičnih i konkurentnih izbora, te da uvažava i poštuje ljudska prava i dobrodošlim smatra pripadnike svih vjera i nacija.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.