Vakcine štite od indijskog soja

Vakcine štite od indijskog soja

Indijski soj virusa korona za sada je registrovan u sedam evropskih zemalja i po svemu sudeći vakcine štite od njega, kaže direktor Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić.

Markotićeva, koja je učestvovala na naučnoj platformi Evropske komisije, ističe da je u Evropi zabilježen tronedjeljni pad broja zaraženih, ali da je previsok dnevni broj novooboljelih.

„U deset zemalja to iznosi više od 500 na 100.000 građana. Više od 90 odsto dokazanih slučajeva je britanski soj. Ostali sojevi, brazilski i južnoafrički, se detektuju, ali nije zabilježen neki porast“, rekla je Markotićeva na konferenciji za novinare hrvatskog Štaba civilne zaštite.

Kada je riječ o vakcinama, Markotićeva kaže da je Evropska agencija za lijekove došla do novih saznanja o vakcinama „astra zeneka“ i „DŽonson i DŽonson“ koja ukazuju o jednom rjeđem poremećaju u vezi sa aktivacijom krvnih pločica.

„Za sada nisu zabilježeni incidenti nakon primanja druge doze `Astra Zenekine` vakcine, pa nema ni opravdanja za primjenu druge vrste vakcine za revakcinaciju“, rekla je Markotićeva.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.