Hoakin Feniks: Od sektaša do oskarovca

Hoakin Feniks: Od sektaša do oskarovca

Oskarovac Hoakin Finiks jedno je od najvećih imena Holivuda danas, a ulogom u filmu „Joker“, prije dvije godine, pokorio je glumački svijet. Glumca, koji je nedavno proslavio 47. rođendan, gledaćemo na filmskom platnu od 19. novembra u filmu „C’mon C’mon“, koji je svjetsku premijeru imao prošlog mjeseca na 48. filmskom festivalu „Telluride“, u državi Kolorado.

 

Prema pisanju nekih kritičara, „nijansirani i duboki“ nastup Hoakina Finiksa u ovoj crno-bijeloj drami, možda je i bolji od njegovog tumačenja Džokera – što je, kako su mnogi mislili, gotovo nemoguće.

Ko je Hoakin Feniks?

Hoakin je odrastao u velikoj porodici uz brata Rivera koji je bio jedan od najperspektivnijih glumaca svog vremena, sve do prerane smrti. Njihove sestre Rejn, Liberti i Samer, takođe su u svijetu šoubiznisa, a svi su bili i deo hrišćanskog kulta „Božja djeca“ kome su pripadali njihovi roditelji.

Sve do 1977. godine porodica Finiks putovala je Južnom Amerikom zbog misionarske dužnosti, ali nakon što su odustali od toga preselili su se na Floridu.

Iz kulta su izašli zbog prestrogih pravila koja su podrazumijevala flertovanje njihovih pripadnica s muškarcima izvan kulta zbog prikupljanja novčanih donacija. Zbog takvog ponašanja u kultu su se pojavile brojne polno prenosive bolesti, jer su žene nerijetko imale seksualne odnose s drugim muškarcima samo da bi donijele što više novca.

Nakon što se Finiksova porodica preselila u Los Anđeles, njegova majka je preko agenta svoju djecu vodila na audicije za reklame, a svi su se vrlo mladi upustili u svijet glume. Hoakinu se, za razliku od brata Rivera, glumački svijet u početku nije svidio, iako je dobijao manje uloge i u serijama.

Otišao je iz srednje škole pa se preselio na Floridu, da bi se kasnije ponovo vratio u Los Anđeles i glumu prihvatio kao svoj životni poziv. Upravo River ga je u svemu ohrabrio, a braća su ujedno bila i najbolji prijatelji. Hoakinu se čitav svet srušio kada je River preminuo od posljedica predoziranja u klubu „The Viper Room“ u Los Anđelesu, čiji je vlasnik u to vrijeme bio Džoni Dep.

Sjećanje na brata: River Finiks, usamljeni čovjek sa svrhom

Hoakin je bio taj koji je pozvao hitnu pomoć kada se River srušio, a snimak tog poziva mjesecima je bio u medijima širom svijeta. Nakon njegove smrti cijela porodica se preselila u Kostariku kako bi pobjegli od medija.

Dvije godine od tragičnog događaja Hoakin se vratio u Los Anđeles i nastavio da glumi. Pojavio se u brojnim filmovima i serijama, a glumio je s najvećim imenima Holivuda.

Za film „Gladijator“ dobio je svoju prvu nominaciju za Oskara, Zlatni globus i nagradu BAFTA. Finiks i njegov brat River tada su postali prva braća koja su nominovana za Oskara u istoriji te nagrade. Veliku čast dobio je i nakon što je sam Džoni Keš odobrio da ga u filmu o njegovom životu glumi upravo Finiks, što je, pored „Džokera“, jedna od njegovih najboljih uloga do danas.

Na dodjeli Oskara trijumfovao je početkom 2020. godine kada je kući odnio zlatni kip za najboljeg glumca. U govoru na dodjeli se prisjetio tragično preminulog brata Rivera, a njegov govor do danas je ostao jedan od najemotivnijih ikada.

Iako svoj privatni život pokušava da drži što dalje od medija, o njegovoj vezi s koleginicom Runi Marom pisali su brojni američki mediji. Par se vjerio u leto 2019. godine, a prvi zajednički projekat im je bio film „Ona“ 2013. godine. Vezu su započeli tri godine kasnije.

Početkom 2017. godine pojavili su se prvi put kao par u javnosti, i to na crvenom tepihu Filmskog festivala u Kanu. Prošle godine su dobili dijete, ali to nikada nisu potvrdili javnosti.

Vijest je slučajno otkrio reditelj Viktor Kosakovski na filmskom festivalu u Cirihu.

„Upravo je dobio dijete. Prelijepog sina po imenu River“, rekao je reditelj kada je odgovorio novinarima na pitanje kako to da je za novi film uspio da dobije slavnog glumca koji čeka dijete.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.