Atentat u Liverpulu bio je pripreman najmanje sedam mjeseci

Atentat u Liverpulu bio je pripreman najmanje sedam mjeseci

Navodni počinilac eksplozije do koje je došlo u taksiju u nedjelju u Livrepulu, na sjeveru Britanije, pripremao je taj napad najmanje sedam mjeseci, navela je britanska policija.

Protivterorističke snage istražuju prošlost Emada Al Swealmeena (32), tražitelja azila koji je prešao na hrišćanstvo, ubijenog u eksploziji u nedjelju oko 11 sati ispred ženske bolnice, u vrijeme komemoracije žrtvama rata. Vozač taksija, koji ga je zaključao u vozilu, lakše je povrijeđen.

Napadač je iznajmio stan u Liverpulu

Protivteroristička policija navodi da je Emad Al Swealmeen u aprilu iznajmio stan u Liverpulu i počeo kupovati sastavnice eksplozivne naprave koju je donio u taksi, navodi policija u saopštenju.

Mediji izvještavaju da istražitelji pokušavaju odrediti je li bomba sadržavala TATP, eksploziv domaće izrade korišten u atentatu na koncertnu dvoranu u Mančesteru 2017. godine. Policija smatra da se radi o atentatu, ali prema britanskim medijima za sada nije utvrđen nikakav ideološki motiv napada.

Prešao se na hrišćanstvo

Iako nije objavljen nikakav novi element vezan uz motiv napada, napreduje policijska istraga oko utvrđivanja profila napadača kojeg su mediji do sada predstavljali kao tražitelja azila s Bliskog istoka.

Britanski mediji saopštili su da je Emad Al Swealmeen stigao u Veliku Britaniju 2014. i tada mu je odbijena molba za azil, nakon čega je prešao na hrišćanstvo. Nekoliko medija saopštilo je da neki promjenu vjere koriste za brže dobijanje azila.

(Hina)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.