Otkrivena spomen ploča  Srbima ubijenima u Kazanima

Otkrivena spomen ploča Srbima ubijenima u Kazanima

Na Kazanima, području Starog Grada u Sarajevu, danas je otkriveno spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine. Bošnjački političari Sarajeva gotovo tri decenije skrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

 

Zvanično je pronađeno oko 30 leševa dok se sumnja da je u jame na Trebeviću, od 1992. do 1995. godine, bačeno više od stotinu tijela ubijenih Srba iz Sarajeva.

Proces traženja tijela nikada nije sproveden do kraja.

Ubistva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco. Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika takozvane Armije RBiH.

Na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva održanoj 27. oktobra usvojeno je konačno rješenje izgleda i sadržaja teksta spomen-obilježja koje je danas postavljeno na Kazanima.

U Našoj stranci bili su nezadovoljni prijedlogom teksta koji treba biti ispisan na spomeniku posvećenom ubijenim građanima srpske nacionalnosti i tražili su da se jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio. Gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić je odbila amandman, bez obrazloženja.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske rekao je ranije da političari iz Sarajeva nastavljaju sa sakrivanjem činjenica da su u ratu u Sarajevu muslimani sistematski ubijali Srbe.

„U sarajevsko-romanijskom regionu, u toku odbrambeno- otadžbinskog rata, stradalo je više od 7.100 Srba. Od toga je 2.980 civila. Bošnjački političari preko obilježja na Kazanima žele da održe lažnu sliku kako su Srbe ubijene u Sarajevu, u stvari, ubili Srbi, a ne muslimani“, istakao je on.

Kojić je ukazao da su Kazani vješto izabrani da dobiju spomenik nevinim žrtvama Sarajeva, jer je cilj da se održi iskrivljena slika o proteklom ratu, što je matrica djelovanja bošnjačke politike od tada do danas.

„Zločini nad Srbima u Sarajevu su počinjeni sistemski pod nadzorom političkog i vojnog vrha RBiH, a ne od strane kriminalnih grupa kako to plasiraju političari. Sve ovo je konstatovala i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanje Srba u Sarajevu. Srpska zajednica u Sarajevu totalno je uništena. Izvršeno je klasično etničko čišćenje“, konstatovao je Kojić.

Današnjem otkrivanju spomenika prisustvovao je veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života BiH.

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.