Peking: Odnosi sa Rusijom čvrsti kao stijena!

Peking: Odnosi sa Rusijom čvrsti kao stijena!

Odnosi Rusije i Kine su od uzajamne koristi i čvrsti su kao stijena, nisu usmjereni protiv drugih i bazirani su na obostranom povjerenju i poštovanju, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan.

 

Podsjetimo, prethodno je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da, prema njegovom mišljenju, Kina ne gleda na odnose sa Rusijom kao na potencijalni savez i da nastoji da zadrži izvjesnu distancu.

„Ono što mogu da vam kažem jeste da su kinesko-ruski odnosi čvrsti kao stijena. Kao dva najveća susjeda i sveobuhvatni strateški partneri u novoj epohi, Kina i Rusija su se uvijek čvrsto pridržavale principa nesvrstavanja u blokove, nesukobljavanja, kao i toga da naša saradnja ne bude usmjerena protiv trećih država i da naši bilateralni odnosi budu na bazi uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi“, rekao je Džao na konferenciji za novinare.

Dugoročan, zdrav i postojan razvoj odnosa Rusije i Kine je zasnovan na uzajamnom povjerenju, naglasio je on.

Kineski zvaničnik je rekao da će se Kina i dalje pridržavati pet principa mirne koegzistencije – razvoja prijateljskih odnosa sa drugim zemljama, promovisanja atmosfere međunarodnih odnosa novog tipa, koordinacije i pozitivne saradnje između velikih država.

(sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.