Pojedini poljoprivrednici zloupotrebljavali podsticaje: Morali da vrate 130.000 KM

Pojedini poljoprivrednici zloupotrebljavali podsticaje: Morali da vrate 130.000 KM

Da u Srpskoj ima poljoprivrednika koji zloupotrebljavaju podsticaje potvrđuje podatak Inspektorata RS da je tokom prošle godine proizvođačima, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, naloženo da resornom ministarstvu vrate skoro 130.000 maraka.

Kako su iz Inspektorata RS naveli, republički i lokalni poljoprivredni inspektori su od 353 kontrole korištenja sredstava podsticaja nepravilnosti utvrdile u 66 slučajeva, zbog čega je izdato 57 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 66.000 KM, te povrat podsticaja u ukupnom iznosu od 129.167 maraka.

“Nepravilnosti koje su utvrđene odnosile su se na to da dodijeljena sredstava nisu utrošena u skladu s Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, odnosno utrošena su nenamjenski ili su ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka”, kažu u Inspektoratu za “Glas Srpske”.

Nepravilnosti su, dodaju, utvrđene u oblastima premija za proizvedeno i prodato povrće, premija za priplodne krmače, podrške samozapošljavanju diplomiranih inženjera poljoprivrede, podrške kapitalnim investicijama u lovstvu te podrške voćarskoj proizvodnji kao i poslovnim aktivnostima udruženja žena.

S obzirom na to da je proteklih dana stupio na snagu novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela te da ovogodišnji agrarni budžet iznosi 180 miliona KM, poljoprivredna inspekcija će, kako su najavili, u intenzivnim kontrolama na terenu preduzeti sve mjere sa ciljem sprečavanja zloupotreba.

“Cilj rada poljoprivredne inspekcije jeste da svojim aktivnostima obezbijedi snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i čestitim proizvođačima, koji ulažu velike napore na unapređenju i povećanju proizvodnje. U narednim danima poljoprivredni proizvođači mogu očekivati intenzivnije inspekcijske kontrole”, poručili su iz Inspektorata.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je za “Glas” da su kontrole dale određene rezultate.

“Na terenu već godinama uočavamo da pojedinci, kako bi dobili podsticaje, prijavljuju površine koje uopšte ne zasiju ili prijave više stoke nego što imaju. Takođe, imam informaciju da je bilo slučajeva da pojedini prijave površine koje im uopšte ne pripadaju i slično”, kazao je Marinković.

Uzimajući u obzir da je ove godine agrarni budžet veći, Marinković je pozdravio najave resornog ministra da će od marta kontrole podsticaja biti još oštrije jer, kako kaže, postoji mogućnost malverzacija.

“Nadam se da će poljoprivredni proizvođači shvatiti ozbiljno te kontrole i da se više ne isplati lažirati podatke”, kazao je Marinković.

Inspektorat

U Inspektoratu RS su istakli da je u 2021. godini izvršeno 476 kontrola korištenja sredstava podsticaja.

“Od ukupnog broja izvršenih kontrola bilo je devet nepravilnosti te je rješenjima inspektora naložen povrat sredstava podsticaja u iznosu od 87.148 KM”, kazali su u Inspektoratu.

autor:glassrpske, foto: ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.