Posebna sjednica NSRS

Posebna sjednica NSRS

Ustavni sud od ustavobranitelja postao je ustavotvorac. Glavni je faktor destabilizacija u BiH. Izašao je iz nadležnosti, a umjesto da štiti Ustav postao je glavno oružje kojima se razgrađuje pravni poredak Republike Srpske.

Pokušao je ukinuti 9. januar što je primjer izvrtanja istorijskih činjenica.

To su samo neki od razloga zbog kojih sudije iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH treba da podnesu ostavke, poručio je Igor Žunić obrazlažući informaciju koja se našla na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srspske.

„Izlaženjem iz ustavnosti, prihvatanjem zakonskih opštih akata, stavljanje sebe iznad Ustavnog suda Srpske, primjenjujući praksu koja je različita od slučaja do slučaja. Ustavni sud BiH umjesto najvećeg zaštitnika slobode i prava građana i najvećeg zaštitnika, postao je glavno oružje za razgradnju pravnog poretka Republike Srpske i oružje međunarodnog protektora u BiH“, kaže Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Sve što se dešava u Srpskoj, perfidna je igra koja stiže iz Sarajeva. Zajedno sa svojim mentorima, probleme iz svog dvorišta pokušavaju da prebace u Srpsku, poručio je premijer Radovan Višković.

Ponajviše to dolazi do izražaja u slučaju neformiranja vlasti u drugom entitetu jer Vladu nemaju već pet godina.

„Svi ti mentori, svi ti savjetnici traže drugu opciju, ajmo ponovo prikazati institucije Srpske, njene zvaničnike, kao neki remetilački faktor BiH, na Balkanu, Evropi. Ja ovo vidim kao igru stranih ambasada“, ističe Radovan Višković.

Opozicija

U opoziciji tako ne vide.

Nije im bilo po volji, jer konkretno, imovina Republike Srpske nije bila na dnevnom redu.

Iako je Ustavni sud BiH donio odluku o uzurpiranju imovine koja pripada Srpskoj. Njima to nije isto.

Iz SDS-a kažu, donijeće svoje zaključke, do tada će u raspravi reći šta imaju. A rekli su da i po njima, Ustavni sud BiH predstavlja problem i sudi po svojim pravilima, ne po Ustavu.

„Presumpciju nadležnosti definiše na potpuno drugačiji način I ne definiše na način kako je to rekao Ustav BIH a rekao je da su to isključivo nadležnosti entiteta”, kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Da je Ustavni sud faktor nestabilnosti i da je potrebno političko jedinstvo, čulo se uglavnom tokom diskusije.

Međutim, tokom glasanja na jedinstvo u opozicionim klupama često se zaboravi.

autor:ATV foto:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.