Poslodavci protiv minimalca od 1050 KM

Poslodavci protiv minimalca od 1050 KM

Poslodavci protiv minimalca od 1050 KM.

Minimalna plata od 1050 maraka koja je prijedlog predsjednika Republike Srpske još jedan je kamen spoticanja sindikata i poslodavaca.

U Sindikatu kažu – to je  ujedno  mjera koja bi spriječila dodatni odliv radne snage, a dobra je  i osnova za rast plata u Srpskoj.

„Svaki posao kojim ne možete zaraditi da prehranite u 21. vijeku svoju podoricu postaje besmislen, tako da iznos koji je predložio predsjednik Republike za nas je prihvatljiv i dobra osnova za rast drugih plata unutar svakog privrednog subjekta i inače plata u Republici Srpskoj“, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Unije poslodavaca za ovaj prijedlog ne žele ni da čuju. Uprkos činjenici da je Vlada Republike Srpske preduzela mjere subvencija poslodavcima za dvije trećine od povećanog iznosa plate radnicima-kažu to nije dovoljno.  Veća ulaganja u radnike ugrozila bi radna mjesta i  doprinijela radu na crno.

„Izvjesno je sada već da bi to imalo negativan efekat na između 20 i 30 hiljada radnih mjesta u Republici Srpskoj i da bi poslodavcci u skoro svim industrijama morali pristupiti otpuštanju radnika. S druge strane isto to bi se desilo samostalnim preduzetnicima“, kaže Saša Aćić, predsjednik Unije uduženja poslodavaca Republike Srpske.

„Kopist od takve odluke i takvog rezultata pregovora mogu da imaju svi, i naša ekonomija i radnici na način da pojačamo potrošnju, a to znači da imate više novca, da možete da kupite više proizvoda koje proizvode naši privredni subjekti“, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Krajnje je vrijeme da se pojedinci počnu ponašati kao odgovorni privrednici, smatraju ekonomisti. Transparentno isplaćivanje minimalca na račun, a ostatka u koverti je, kažu, stvar bogaćenja poslodavaca na račun radnika i tome treba da se stane u kraj.

„Еvo ja postavljam pitanje poslodavcima: „A iz čega pounite kovertu?“ Vrlo jednostavno. Da li su im ti novci pali s neba ili su im upravo ti radnici stvorili dodatnu vrijednost, donijeli taj profit? Novca ima, ali se novac usmjerava u nekretnine u Beogradu, u Novom Sadu, na hrvatskom primorju, na crnogorskom primorju, na jahte, rolekse, automobile“, kaže Siniša Pepić, ekonomista .

Minimalna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 700 maraka, dok je sindikalna potrošačka korpa i duplo skuplja. Pored različitih pogleda radnika i poslodavaca na stvarne potrebe, postoji i zakonska obaveza socijalnih partnera  da u posljednjem kvartalu pregovoaraju o povećanju plate za narednu godinu.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.