14 miliona evra iz EU za projekte prekogranične saradnje BiH i Srbije

14 miliona evra iz EU za projekte prekogranične saradnje BiH i Srbije

Potpisivanjem sporazuma između BiH i Srbije, novih 14 miliona evra Evropske unije postalo je dostupno za projekte u okviru prekogranične saradnje BiH i Srbije.

Finansijski sporazum za novi IPA 3 Program prekogranične saradnje Srbija–BiH za period od 2021. do 2027. godine potpisale su Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i direktorka Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine (BiH) Elvira Habota.

Sporazum je potpisan povodom održavanja Finalne konferencije za prethodni IPA 2 Program prekogranične saradnje Srbija–BiH, za period od 2014. do 2020. godine.

Podrška će biti usmjerena ka mladima i njihovom zapošljavanju, unapređenju turističkih kapaciteta i zajedničke turističke ponude.

Do sada realizovano 75 projekata između partnera iz BiH i Srbije

Na ovaj način se nastavlja uspješna saradnja i izgradnja partnerstava između korisnika programa u dvije države, a koja je, kako je istaknuto na konferenciji, u dosadašnjem periodu iz IPA fondova EU rezultovala sa 75 projekata, sa više od 250 partnera iz Srbije i BiH.

EU je kroz prethodne dve IPA perspektive za ovaj program izdvojila 26,5 miliona evra, a njime su podržani zajednički projekti u oblastima zaštite životne sredine, prevencije prirodnih katastrofa, unapređenja turizma i zaštite kulturnog nasleđa.

Program ima za cilj da stvori više mogućnosti za zapošljavanje i da unapredi socijalna prava, odnosno bolje poslovno okruženje i konkurentnost.

Ukupna vrednost programa je 16,22 miliona evra –14 miliona su bespovratna sredstva EU, a ostalo je sufinansiranje Srbije i BiH.

Programsko područje čini 31 jedinica lokalne samouprave u četiri okruga u Srbiji i 67 jedinica lokalne samouprave u BiH.

Program se sprovodi  putem javnih poziva za dostavu projektnih predloga, a za projekte se mogu prijaviti institucije državne, regionalne i lokalne uprave, neprofitne organizacije, obrazovne i istraživačke ustanove, razvojne agencije, privredne komore i organizacije civilnog društva, navodi se u saopštenju.

autor: https://energologija.com/

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.