Prvi virtuelni sajam poljoprivrede

Prvi virtuelni sajam poljoprivrede

Prvi međunarodni virtuelni sajam u regionu iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija Smagtek ekspo“ /SmAgTech EXPO/ biće održan sutra i u srijedu, 17. novembra, posredstvom specijalizovane onlajn platforme, rečeno je na konferenciji za medije predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać rekao je da je poljoprivreda danas ogroman poligon za informacione tehnologije i da su zbog toga i podržali projekat prvog virtuelnog sajma.

„Ovakve stvari su nam potrebne kako bi našu poljoprivredu modernizovali“, istakao je Bursać i dodao da je Ministarstvo opredijeljeno za ulaganje u informacione tehnologije koje povećavaju efikasnost.

On je naveo da Ministarstvo svake godine podržava nabavku najsavremenijih oruđa za poljoprivredu, kao što su roboti za mužu i sistem za prognozno izvještavanje „Karpo“.

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković rekao je da je ovaj univerzitet koordinator projekta „Viral“, koji se finansira sredstvima Evropske komisije, a jedna od aktivnosti projekta je organizacija sajma koji obuhvata učesnike iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede.

„Napravili smo internet platformu koja će biti aktivna naredna dva dana, a biće dostupna i narednih mjesec i po dana za pristup svim materijalima. Sajam je koncipiran kao multifunkcionalni događaj sa konferencijskim i sajamskim dijelom, te sa panel sesijama. U okviru konferencijskog dijela planirana su 24 predavača iz 12 zemalja“, naglasio je Cvetković.

Učešće su kao predavači ili izlagači potvrdili predstavnici BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Rumunije, Holandije, Italije, Češke, SAD, Turske i Kine.

Cvetković je naveo da će na virtuelnom sajmu biti predstavljeni štandovi koje će posjetioci moći virtuelno obići i komunicirati sa predstavnicima 21 kompanije.

Predstavnik kompanije „Bambi“ Ivan Jovanović potvrdio je da učešće kompanije na ovom „revolucionarnom događaju“.

„Ovo je nešto interesantno, zabavno i interaktivno. Nadam se da ćemo na sajmu uspjeti da sklopimo nova poznanstva, veze i saradnje“, istakao je Jovanović.

Sajam se realizuje na platformi koja se nalazi na adresi https://expo.viralerasmus.org

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.