RASTE BROJ VAKCINISANIH! Prvu dozu primilo 27,3 odsto građana

RASTE BROJ VAKCINISANIH! Prvu dozu primilo 27,3 odsto građana

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je u Srpskoj prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 258.860 građana, dok je revakcinisano 167.279.

Šeranić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade istakao da se dnevno u Srpskoj vakciniše između 4.200 i 4.700 osoba.

„Domovi zdravlja na raspolaganju imaju sve vrste vakcina, te apelujemo na građane da se vakcinišu. Nema potrebe za oklijevanjem i odgađanjem vakcinacije, jer će biti vrlo teško vakcinisati ljude u septembru, ukoliko nam se ponovi situacija iz marta ili aprila i ako kapacitete budemo morali da preusmjeravamo na zbrinjavanje oboljelih“, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, podaci govore da je među oboljelima najmanje onih koji su vakcinisani.

„Od nas samih, od onog što odlučimo i učinimo, konkretno mislim na vakciniaciju, zavisi kako ćemo se ponašati u smislu pooštravanja ili relaksiranja epidemioloških mjera“, naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, niko nema namjeru da donosi odluku o bilo kakvom zatvaranju, jer su to odluke koje ne donose dobro nikome.

„Ako će broj vakcinisanih biti podatak od kojeg će zavisiti da li će nas Evropska unija staviti na narandžastu, zelenu ili crvenu listu, onda treba da učinimo što je više moguće da se što više građana vakciniše“, naglasio je Šeranić.

On je dodao da Institut za javno zdravstvo prati i razloge zbog kojih građani ne žele da se vakcinišu, te da će u narednom periodu djelovati baš prema tim razlozima.

„Ako uzmemo broj odraslih iz popisa 2013. godine, oko 27,3 odsto građana u Republici Srpskoj je vakcinisano prvom dozom. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati još bolje rezultate“, rekao je Šeranić.

Važna poruka, dodao je Šeranić, jeste da i oni koji su prebolovani kovid 19 treba da se vakcinišu, jer je imunititet koji se stiče vakinacijom bolji u očuvanju njihovog zdravlja.

Šeranić je napomenuo da je važno da se obezbijedi dalja vakcinacija za privrednike, da je u planu saradnja sa ugostiteljima i muzičarima, ali i da se mladi podstaknu na vakcinaciju.

„Kad su mladi u pitanju, moramo vidjeti koja je to problematika zbog koje se oni ne žele vakcinisati. Kroz dosadašnja istraživanja, najviše građana ne zna zbog čega ne želi da se vakciniše i zato nastojima građanima dati potrebne informacije kako bi se odlučili na vakcinaciju“, napomenuo je Šeranić.

S ciljem dodatne informisanosti građana o vakcinaciji u Republici Srpskoj, na internet stranici Vlade koronavirususrpskoj.com, svakog dana u 11.00 časova biće objavljivani podaci o braju građana koji su vakcinisani u Srpskoj tokom prethodnog dana.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.