Andrej Plenković potvrdio: Neke članice su protiv proširenja svega pa i prijemu zemalja Balkana u EU

Andrej Plenković potvrdio: Neke članice su protiv proširenja svega pa i prijemu zemalja Balkana u EU

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske govorio je na panelu o temi proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, kazavši kako taj proces ide naprijed usprkos svim poteškoćama.

Naglasio je da proces u jednoj mjeri zavisi i o kontekstu u kojem se Unija trenutno nalazi, suočena s „nevjerojatnim krizama“ poput Bregzita, prijetnji terorizma i nezakonitih migracija, uz unutrašnja previranja i različite poglede, „čak i na temeljna pravna načela“.

Plenković je rekao da su veliki uticaj na „kalkulacije političkih stranaka i interne procese na evropskom političkom spektru“ što se tiče teme proširenja imali i negativni ishodi referenduma o Evropskom ustavu, piše portal „Index“.

– Kad to sve stavite na skup imate dosta rezervisanu politiku nekih kolega u Evropskom savjetu oko proširenja bilo čega, pa i ove prostorije – kazao je Plenković, no dodao da u tom tijelu postoji sve veći broj aktera koji shvataju važnost ubrzanja proširenja EU.

Hrvatski premijer je rekao da države koje „se žele dokazati“ imaju prostora to učiniti ispunjavanjem „jasnih kriterija“ u poglavljima o vladavini prava i „ključnim političkim i pravnim preduslovima prema EU“, nakon čega je „jako teško nekome reći da se uslovi nisu ispunili“, prenosi „antenaM„.

autor: Agencije foto:FB

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.