Sedam osoba se otrovalo amonijakom nakon prevrtanja cisterne, 51 osoba završila u bolnici

Sedam osoba se otrovalo amonijakom nakon prevrtanja cisterne, 51 osoba završila u bolnici

U Pirotu je proglašena vanredna situacija nakon što se prevrnuo vagon sa amonijakom na dijelu pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Škole danas neće raditi.

Hospitalizovana je 51 osoba zbog simptoma trovanja amonijakom.

Upućen je apel mještanima da ne izlaze napolje.

RTS je u MUP-u rečeno da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina, od čega je najmanje jedna upala u korito rijeke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

Ukupno 51 osoba je zatražila ljekarsku pomoć. Od toga, njih sedam je povrijeđeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno sletanjem sa puta, a jedan od njih je teže intoksiran.

Na dijelu magistralne pruge Niš – Dimitrovgrad, između Pirota i Staničenja u Srbiji, van naseljenog područja u 16.36 sati došlo je do prevrtanja jedne vagon cisterne tovarene amonijakom.

Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj dionici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir, piše u saopštenju Željezničkog prevoza “Srbija Kargo”.

Na lice mjesta su izašle ekipe MUP–a, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije , koji su zatvorili prilaz mjestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra, prenosi Avaz

Željeznički saobraćaj je trenutno u prekidu. Zajednička željeznička komisija za isljeđenje vanrednih događaja Infrastrukture željeznice Srbije i Srbija Karga, utvrdit će uzrok ovog akcidenta.

U niški Univerzitetski klinički centar primljeno je šest pacijenata zbog posljedica trovanja amonijakom usljed curenja iz cisterne.

Četvoro je na odjeljenju reanimacije a dvoje na odjeljenju toksikologije. Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama. Svi su naši državljani – saopšteno je iz niške bolnice.

Podsjetimo, zbog iskliznuća najmanje jedne cisterne sa amonijakom iz željezničke kompozicije na pruzi Pirot – Bela Palanka obustavljen je i drumski i željeznički saobraćaj na ovoj dionici a na stanovništvo se apeluje da ne izlaze iz svojim domova kako bi izbjegli trovanje.

Povodom nemilog događaja, oglasio se MUP i posavjetovao je građane da ostanu kod svojih kuća. U međuvremenu, nastao je pravi haos na autoputu u tom dijelu Srbije.

Policija je blokirala autoput, ali i magistralni put od Pirota ka Beloj Palanci, a saobraćaj se usmjerava alternativnim putem preko mjesta Ponor.

Vatrogascima iz Pirota koji rade na čišćenju amonijaka upućena je pomoć i iz drugih mjesta iz Srbije, a iz Niša su poslate dvije ekipe vatrogasaca i dvije ekipe Hitne pomoći.

autor:agenicje, foto i video: puls juga

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.