Sedam vijekova manastira Gračanica

Sedam vijekova manastira Gračanica

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, danas je u manastiru Gračanica proslavljeno sedam vijekova postojanja ove srpske svetinje i od upokojenja Svetog kralja Milutina. Liturgiju su sasluživali vladike Joakim i Kiril, te vikarni episkop patrijarha Jerotej.

 

Vladika Teodosije rekao je da 700 godina traje molitva Svevišnjem da sačuva srpski narod i ovu svetinju koju je sagradio Sveti kralj Milutin.

Prema riječima vladike, manastir Gračanica najljepša zadužbina Svetog kralja Milutina, kao objekat, ali i kao izvor duhovne ljepote.

Vladika je ukazao da se danas Sveti kralj Milutin slavi i u Banjskoj, Bogorodici Ljeviškoj, Treskavici i u Skoplju u Bogorodičinijoj crkvi u Sjevernoj Makedoniji, jer on nije znao za granice. Znao je da je Crkva jedna.

„I u Svetoj Gori i u Jerusalimu njegovim blagoslovom mnogi manastiri su darivani i obnovljeni i zato bi takvog kralja mnogi narodi poželjeli, a mi kao njegovi naslJednici smo ponosni što smo ga imali i što nam je ostavio više od 40 svetinja“, rekao je vladika čestitajući slavu vjernom narodu, uz blagoslov da zadužbina Svetog kralja Milutina živi dok je svijeta i vijeka.

Vladika je najavio da će zajedno sa rukovodstvom Osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice kod Ministarstva prosvete u Vladi Srbije pokrenuti inicijativu da škola ove godine dobije naziv „Sveti kralj Milutin“.

Vikarni episkop patrijarha Jerotej je u besjedi rekao da je Milutin bio sveti kralj koji je imao imao mnogo zadataka i odgovornosti koji su mu bili povjereni od Gospoda Boga, a prvi je bio da državu, koju je dobio od praoca Simeona Mirotočivog, sačuva i unaprijedi.

„Kada je od brata Dragutina dobio vlast, Sveti kralj Milutin se zarekao Bogu da će svake godine dok vlada sagraditi po jednu crkvu-zadužbinu“, naveo je vladika Jerotej.

Kao veliki vladar, vojskovođa i državnik, kaže vladika Jerotej, Milutin je uspio da unaprijedi i obezbijedi da narod živi u blagostanju, uz to štiteći pravoslavnu vjeru u tadašnjoj Srbiji.

„Vezao je Srbiju za Vizantiju i tako nastavio politiku koju je započeo Sveti Stefan Nemanja i njegovi sinovi“, podsjetio je vladika navodeći da su se i njegov brat i majka Jelena Anžujska bili protiv toga.

Sveti kralj Milutin se kasnije oženio ćerkom cara Andronika Simonidom i jedini koji ga je podržao je bila Crkva, što je dovelo do toga da se Srbija, kako je rekao vladika, definitivno vezala za Istok.

Treći zadatak koji je dobio jeste da bude pravoslavni hrišćanin i da svoj život sprovede u miru.

On je naveo da je biti ktitor kao što je bio Sveti kralj Milutin, velika čast i zato se njegovo ime pominje 700 godina i da će se pominjati sve dok njegove zadužbine poput bisera manastira Gračanice sijaju i u njima se drže bogosluženja.

Vladika je podsjetio da je Sveti kralj Milutin ubrzo poslije smrti kanonizovan, a njegove mošti počivaju u crkvi Svete Nedjelje u Sofiji.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika, a među njima je bio i komesara za vezu Beograda u Prištini Dejana Pavićevića, koga je vladika Teodosije zamolio da rukovodstvu Srbije prenese pozdrave i zahvalnost za sve što Vlada Srbije čini za Crkvu, njen i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.