Srpski patrijarh Porfirije: Upalimo svijeće za sve nevine žrtve Vukovara

Srpski patrijarh Porfirije: Upalimo svijeće za sve nevine žrtve Vukovara

On je, kako se navodi u saopštenju Srpskog narodnog vijeća, naglasio da je čovjekov život svetinja, dar Božji, a oduzimanje nečijeg života udar na svetinju, „pa neka stoga molitve danas idu stradalim Vukovarcima“.

 

Srpski patrijarh i mitropolit zagrebački Porfirije pozvao je tokom liturgije u nedjelju, u zagrebačkom Sabornom hramu vjernike SPC-a i „sve ljude dobre volje“ da „kao i svake godine upale molitvenu svijeću za sve nevine žrtve Vukovara“.

„Ovih dana braćo i sestre vrši se pomen, sjećanje na sve one koji su postradali u Vukovaru. I upravo u kontekstu poruka koje nam odašilje današnje Jevanđelje; u pozivu Božjem da potčinimo svoj život Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, ljubavi, vjere i nade, sjetimo se stradalih, nevinih žrtava Vukovara“, kazao je patrijarh Porfirije. On je, kako se navodi u saopštenju Srpskog narodnog vijeća, naglasio da je čovjekov život svetinja, dar Božji, a oduzimanje nečijeg života udar na svetinju, „pa neka stoga molitve danas idu stradalim Vukovarcima“.

„Uputimo naše molitve i za sve one koji su nestali, kojima se još uvijek ne zna groba“, kazao je patrijarh SPC-a.

Pozvao je vjernike da budu autentični hršćani i ljudi mira „jer danas po broju stanovnika prepolovljeni Vukovar nekada je bio upravo mjesto različitosti i suživota, bliskog dodira onih koji su bili drugačiji po raznim parametrima“.

„I stoga tim više vodimo računa da pored nas postoji i onaj drugi, različit i da nas suživot s njim u slobodi i ljubavi može samo afirmisati, jer darujući ljubav tom drugome obogaćujemo sebe i umnožavamo ljubav na sve oko nas. Budimo uvijek  otvoreni za tog drugog i drugačijeg u svoj njegovoj specifičnosti, te ga primimo u svoje srce i smjestimo ga tamo“, istaknuo je Porfirije.

Faktor magazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.