Mentalno zahtjevni poslovi mogu smanjiti šanse da će se kod vas razviti demencija

Mentalno zahtjevni poslovi mogu smanjiti šanse da će se kod vas razviti demencija

Ako imate posao koji mentalno stimuliše, možda će baš taj faktor spriječiti razvoj demencije kasnije u životu, tako barem stoji u rezultatima studije objavljene nedavno u magazinu The BMJ.

 

Naučnici su uspoređivali podatke brojnih studija koje su procjenjivale koliko je posao i ono što ga čini, odgovoran za razvoj ili prevenciju hroničnih bolesti i smrti. Otkrili su da osobe koje imaju kognitivno stimulirajući posao imaju i 23 odsto manje šanse da će se kod njih razviti demencija, u odnosu na one koje ne rade takav posao.

Studije, koje dolaze iz Amerike i Evrope, su nastale prikupljanjem podataka svih sudionika koji nisu imali demenciju (između 1986. i 2002. godine), a praćeni su do 2017. godine. Nakon što su prilagodili studiji i druge faktore koji mogu uzrokovati demenciju, naučnici su shvatili kako osobe koje nemaju stimulišuće poslove imaju i najviše šanse da će doživjetikognitivno propadanje. Ipak, važno je napomenuti da nisu ustanovili je li tip posla utiče na mozak, ili je asocijacija na to samo reflektovala druge faktore. Potrebno je provesti još dodatnih istraživanja.

 

FAKTOR magazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.