ŠTA SE DOGODILO SA DANKOM: U roditeljima leži ključ nečega što će policija otvoriti

ŠTA SE DOGODILO SA DANKOM: U roditeljima leži ključ nečega što će policija otvoriti

U roditeljima leži ključ nečega što će policija otvoriti.

„Majka je dala informaciju, koja je po meni bila apsolutno pokolebljiva, ali policija ne smije da se na to osloni. Izjava da je dijete nestalo dok je otišla da joj da vodu, baš joj vjerujemo…“

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić, nestala je u utorak oko 13 časova dok se igrala sa majkom i bratom u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora.

Njen nestanak izazvao je paniku i zabrinutost u zajednici, jer ni poslije skoro 48 sati od nestanka, djevojčica nije pronađena.

Sinoć je u mjestu Banjsko polje prekinuta potrage za djevojčicom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obavijestilo je javnost da će dalja istraga ove situacije biti nastavljena operativnim putem.

U emisiji „Uranak“ na televiziji K1, bivši obaveštajac službe državne bezbednosti, Božidar Spasić i Aleksa Gluščević, član Gorske službe spasavanje dali su svoje viđenje cjelokupne situacije i objasnili zbog čega je istraga nastavljena kao operativna.

– Naša ekipa je na teren izašla negdje oko sat vremena nakon što je prijavljen nestanak i bili smo tamo sve do pet ujutru. Oko ponoći su nam se pridružili psi, koji su tragali cijelu noć, a mi smo nastavili od pet ujutru da vršimo dalje pretragu – rekao je Aleksa Gluščević iz GSS-a i dodao:

– Ovo je bila koordinisana pretraga, napravljen je štab i odluke su se donosile zajedno. MUP je vodio slučaj. Krenuli smo od mjesta posljednjeg viđenja djevojčice. Prvi dan se radila brza pretraga cijelog terena, tu je bilo preko 500 ljudi, pretražio se svaki dio. Nakon toga su došli i dronovi sa termalnim kamerama koji su isto pretraživali teren, sve je ispitano. Nakon toga su i psi pretražili detaljno taj teren. Imali smo tri psa, prvo su bili podijeljeni, a onda je svaki pas pretraživao isti teren, da slučajno ne bi došlo do nekog propusta. Sve je pregledano, svaki bunar je bio ispražnjen, svaki vodotok, kanal, bukvalno sve i nažalost nigdje je nema. Zbog toga je došlo do prekida pretrage u tom dijelu jer je više puta potez od 11 km detaljno pregledan i ustanovljeno je da se djevojčica ne nalazi tu – kaže Aleksa iz GSS-a i objašnjava kakav je deo u kome je nestala dvogodišnja Danka Ilić:

– Mjesto je brdsko s nekim dijelovima gustog rastinja. Plac na kome se kuća nalazi je nekih desetak ari -kaže i objašnjava.

– Ne postoji mjesto za koje možemo da kažemo da je nemoguće proći i nećemo da pregledamo. Ono što znam sa terena je to da je svaka kuća detaljno pregledana, niko nije pravio problem kada je policija radilasvoj posao. Kuća izgleda dosta napušteno. Oni su po informacijama koje imam, majka ih je dovela tu da se igraju – kazao je.

– Od svih ružnih vijesti koje su juče i danas stigle, jedina vijest koju mogu da prihvatim kao dobru, ako tako mogu da kažem, jeste da djevojčica nije pronađena. To znači da je živa. Policija je u vrlo razumnom preciznom roku izvršila sondiranje terena, on je sada čist. Da se razumijemo, teren ostaje pod blokadom, tu postoji dežurna ekipa koja vodi računa, ali sada policija prelazi na drugi prsten potrage, a to su sada razgovori koji se vode na operativnom planu. A to je: da vidimo činjenice, telefon od majke, kakvi su bili njihovi porodični odnosi, koliko je ona puta tu dolazila sa djecom, zašto je baš tog dana došla. Vrši se jedno uže ispitivanje, pa se onda ide na drugi krug ispitivanja njenih rođaka i ostalih. Preko 50 ljudi je već saslušano, koliko ja od jutros imam informaciju. Operativni rad zahteva saslušanje i sortiranje ljudi, to je jedno. Druga služba će staviti dijete na poternicu Interpola, sve zemlje svijeta će imati na graničnim prelazima sliku djeteta, obaveštavaju se i druge institucije u inostranstvu, posebno zemlje u okruženju, da se to dijete nalazi na poternici, da je nestalo. Vršiće se detaljna istraga. Danas već ulazimo u treći dan nestanka, to dijete po pretpostavci policije nije moglo da bude izvedeno iz reona. Reon je Bor. Moguće je da je ona odvedena negde u Bor ili na neku drugu lokaciju gdje je sklonjena i gdje nemamo za sada nikakvih informacija. Ovo se sada vodi kao krivično djelo nestale osobe za koju postoji sumnja da je to djete neko oteo, kidnapovao. Policija je prvo saslušala sva lica koja su kriminalno orijentisana na tom području – priča Božidar Spasić i naglašava da ukoliko je dijete oteto, postoji vrlo mala mogućnost da je prešlo granicu:

– Istog momenta kada je aktiviran sistem ‘Pronađi me’, to je došlo na granične prelaze. Ovde postoje kombinacije da je dijete moglo da bude već u Bugarskoj ili Rumuniji, jer su jako blizu, ali niko naivan neće biti sem neko ko ne želi da razmišlja, da će da uzme dijete i beži ka bugarskoj ili rumunskoj granici. Pojačane su mjere bezbijednosti.

Policija je oprezna u davanju informacija.

– Ako pretpostavimo da je neko oteo ili kidnapovao dijete, on nas sada gleda i prati sve. Zato je policija veoma oprezna i ne daje informacije koje mogu da naštete istrazi, jer otmičari gledaju i preduzimaju mjere.

Najvažniji je razgovor koji će se obaviti sa majkom.

– Sada kada je policija uzela u operativnu obradu porodicu, provjerava se kakav je njihov porodični život, gdje su išli, šta rade, kako paze djecu, razgovara se sa Centrom za socijalni rad, sa svima se razgovara.

S obzirom da je njen telefon uzet na veštačenje, iz baznih stanica će se ustanoviti sa kim je sve komunicirala. Policija u potpunosti pokriva ovaj dio i pokazala je jednu spretnost. Osjeća se jedna jačina i sila koja je krenula u taj zahvat.

Majka ne može na poligraf jer je trudna.

– Po zakonu ona ne smije da ide na poligraf iz zdravstvenih razloga, ali zbog toga postoji operativno ispitivanje. Policija je u ovom slučaju nemilosrdna, to znači da kao buldožeri moraju da rade, da bi se došlo do podataka. Policija sada ima mnogo veći kapacitet i imaju veliku želju, ja negde računam da će danas ili sutra, slučaj biti razrešen u svakom slučaju, ali moramo da ostavimo da vidimo kako će istraga ići – kaže Božidar Spasić i objašnjava da u ovom slučaju policija nema empatiju ni prema kome, pa ni prema roditeljima:

– Nema tu pardon. Bez diskusije je ako im se zatraži poligraf. O poligrafu se odlučuje onog momenta kada vi imate jednu priču oca u koju posumnjate. Kao što je u ovom slučaju, kako se otac stvorio u roku od deset minuta kako ga je žena zvala i rekla da im je dijete nestalo. Provjerava se gdje je bio, da li je ta brzina dovoljna da stigne od mjesta u kom je bio. Ovde niko nije osumnjičen, ali morate da utvrdite podatke, jer može da se desi da su roditelji bili lokatori, a da to nisu ni znali, da je planirano da se dijete otme. Dijete je fiksirano još tamo gdje žive, ali je jednostavno praćeno gdje se kreću, a majka im je stvorila izvanrednu mogućnost dovodeći djecu u ovaj krš, napušteno mjesto gdje se nalaze stare mašine za veš i ostalo, dovela je djecu tu da se istrče. Pored toliko divnih parkova – kaže bivši obaveštajac i dodaje da je njemu mnogo stvari sumnjivo u ovom slučaju.

– Volio bih da je tačna moja pretpostavka i da se dijete nalazi u nekom stanu u Boru, jer otmičar, ako se uplaši, on neće ubiti dijete, već će ga izbaciti na ulicu – kaže Božidar Spasić koji sumnja u izjavu majke:

– Majka je dala informaciju, koja je po meni bila apsolutno pokolebljiva, ali policija ne smije da se na to osloni. Izjava da je dijete nestalo dok je otišla da joj da vodu, baš joj vjerujemo. Ono što me čudi je činjenica da je otac imao dovoljno vremena da se bavi Fejsbukom gdje ostavlja poruke, jer je on bio pod policijskom prismotrom, upravo zbog bezbijednosti, ne zbog krivice. Nikoga ne smijete da osudite sada, dok policija detaljno to ne ispita. Mislim da u roditeljima leži ključ nečega što će policija otvoriti. Policija je u ovom slučaju odlično uradila i ja vjerujem da će se slučaj razriješiti vrlo brzo, tokom ove nedelje. Sve imate, samo nemate dijete, ali neko zna nešto. Ne može, dala sam vodu, a ona je nestala, nešto tu meni ne štima. Policija ima sasvim dovoljno informacija, siguran sam – zaključio je Božidar Spasić u emisiji „Uranak na televiziji K1.

autor:http://aloonline.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.