Ruska ambasada: Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne

Ruska ambasada: Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne

Ambasada Rusije u Srbiji saopštila je da je zapanjena neprimjerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila o rusko-srpskim odnosima i navela da je tužno posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne u nametanju stavova Vašingtona.

 

Iz ruske ambasade ističu da je Hil ovog puta nadmašio samog sebe, „razuzdano zahtjevajući objašnjenja“ od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije za 2023-2024. godinu, koji su potpisali šefovi diplomatija dvije države u petak, 23. septembra, u Njujorku.

– Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o „jedinstvu u rusofobiji“, zamjene međunarodnog prava „poretkom zasnovanim na pravilima“, povoljnim samo za SAD i širenja, na osnovu nefer konkurencije, tržišta za američke energente, koji zaostaju za ruskim prirodnim gasom u ceni i kvalitetu – navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da ne sumnjaju kako mnogi u Srbiji, koja je 1999. godine postala žrtva američke i NATO agresije, ovakav pristup kategorički ne prihvataju.

Ambasada Rusije u Beogradu navodi da će nastaviti, u kontaktu sa srpskim partnerima, sa naporima da dosljedno jača bilateralnu stratešku saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je za novinsku agenciju Fonet da je Ambasada SAD tražila objašnjenje potpisivanja protokola između Srbije i Rusije „jer je bilo čudno da je na kraju nedjelje u UN Srbija potpisala ugovor sa Rusijom“.

Hil je istakao da Srbija ima pravo da vodi svoju spoljnu politiku, ali da SAD imaju pravo jasno da kažu šta misle o određenim odlukama.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.