SPRIJEČITI PROGON SRBA: U Sarajevu donesena politička odluka

SPRIJEČITI PROGON SRBA: U Sarajevu donesena politička odluka

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Srbiju da zajedno sa Republikom Srpskom stane u zaštitu generala Milomira Savčića, navodeći da nije prihvatljiv nastavak progona i hapšenja srpskih boraca u Srpskoj sa očiglednim ciljem kriminalizovanja odbrambeno-otadžbinskog rata i pravedne borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na vjekovnim ognjištima.

Linta je naglasio da je potpuno jasno da je u Sarajevu donesena politička odluka da se krene u progon generala Savčića samo zbog toga što se nalazi na čelu Boračke organizacije Republike Srpske i jer ga vide kao prvog borca Republike Srpske, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

„Nema sumnje da je riječ o poruci svim čestitim borcima slavne Vojske Republike Srpske“, istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, odluke Suda BiH o određivanju pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću i raspisivanju međunarodne potjernice za njim predstavljaju jedan u nizu dokaza da je to politički sud.

„Glavni zadatak Tužilaštva i Suda BiH jeste da nizom lažnih optužnica i presuda potvrde najbezočnije izmišljotine bošnjačkih političara i većeg dijela bošnjačke javnosti da su Srbi glavni krivci za građanski rat u BiH, da su počinili genocid u Srebrenici i da su agresori na BiH i zločinci nad bošnjačkim narodom“, naveo je Linta.

On je napomenuo da je činjenica da je Sud BiH politički sud bila jasna i 2017. godine kada je donesena oslobađajuća presuda ratnom zločincu Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću.

„Tužilaštvo BiH najčešće donosi skandalozne odluke o prekidu istraga u vezi sa stradanjem Srba“, ukazao je Linta.

Linta je ponovo pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da konačno počne da podiže optužnice protiv pripadnika takozvane Armije BiH za koje postoje dokazi da su odgovorni za masovne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika.

Sud BiH je u ponedjeljak, 9. avgusta, na prijedlog Tužilaštva, odredio pritvor generalu Savčiću zbog, kako je navedeno, kršenja mjera zabrane.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.