POKUŠALI PRODATI KULTURNO DOBRO! Hapšenja u Beogradu i Cirihu zbog ukradene slike

POKUŠALI PRODATI KULTURNO DOBRO! Hapšenja u Beogradu i Cirihu zbog ukradene slike

Policija u Beogradu uhapsila je više osumnjičenih za pokušaj prodaje slike „Blagoveštenski sabor“ Vlaha Bukovca (1855-1922) u Švajcarskoj za 600.000 evra.

Kako se navodi, akciju su izveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i švajcarske policije, a pretresi su obavljeni u stanovima osumnjičenih u Makedonskoj ulici, kao i u zgradi novinske kuće Politika, preneo je Tanjug.

Bukovčeva slika „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ prikazuje učesnike srpskog crkveno-narodnog sabora održanog u (Sremskim) Karlovcima u Habsburškoj monarhiji.

U Cirihu su uhapšeni Slobodan G. (76) državljanin Srbije i Švajcarske i Ratko D. (44) državljanin Srbije, u trenutku kada su pokušali da prodaju sliku za 600.000 evra, objavile su Novosti.

Istovremeno, u Srbiji su uhapšene dvije osobe koje se sumnjiče za učešće u pokušaju nezakonite prodaje.

Navedena slika ukradena je 1993. godine u dvorcu porodice Dunđerski i pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Umjetnička slika je upisana u Registar kulturnih dobara od izuzetnog značaja za Srbiju.

Nakon hapšenja osumnjičenih slika je zaplijenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu, gdje se čuva.

Dalmatinac rodom iz Cavtata, Bukovac (1855-1922) je poznat, između ostalog po portretima članova dinastija Obrenovića, Karađorđevića i Petrovića, a bio je počasni član Srpske kraljevske akademije, danas SANU.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.