Šta se dešava na OZRENU?

Šta se dešava na OZRENU?

Bušaće garniture firme „Medeni brijeg“ iz Bijeljine parkirane su u naselju Sočkovac, u opštini Petrovo. Istraživanja su obustavljena dok se ne smiri polarizovana javnost u ozrenskim selima i suprostavljena mišljenja nastala, nakon što je grupa ekoloških aktivista pobunila stanovnike naselja Sočkovac, Karanovac i Kakmuž. Oni tvrde da će se poslije istraživanja krenuti sa kopanjem rude na ovim lokalitetima, što će onečistiti prirodu i zatrovati vodotokove u pomenutim naseljima.

„To nije tačno i neko očigledno želi da manipulacijom preuzme posao od nas, a za koji smo dobili validne dozvole”, kaže Miloš Bošnjaković, predstavnik firme „Medeni brijeg”.

Podrška iz Italije?

Planiraju da završe istraživanja do polovine 2023.godine, kada će, na osnovu analiza, odlučiti da li na tim lokalitetima ima ruda koje su interesantne za iskopavanje.

Buntovnike predvodi profesor fizičkog Nikola Mikelini, za koga u „Medenom brijegu” tvrde da je za svoj „rad” dobio novac od još nepoznatih donatora. Sumnja se da je podrška stigla, između ostalih, i iz Italije, gdje je Mikelini profesionalno igrao fudbal.

„Pod okriljem noći u Petrovu se organizuju sastanci Mikelinija i nekih zainteresovanih strana iz FBiH sa ciljem da se oni uvedu na područja koja su sada pod kontrolom ‘Medenog brijega’”, navode.

Širom opštine, a posebno na putnim komunikacijama, postavljeni su bilbordi sa porukom „Narode Ozrena na nama je izbor”, ilustrovani prirodnim ambijentom i velikim kamionima koji iskopavaju rudu.

Šta radi pop?

Kampanji se pridružila i crkva, posebno sveštenik Davor Petković, čija je bila ideja da se formira fond koji će otkupiti zemlju za koju se pretpostavlja da u svojim dubinama krije nalazišta zlata, olova, cinka ili nikla.

„Sveštenik je svetio vodicu i bio je u kampanji podrške Nikoli Mikeliniju.

On tvrdi da za taj potez ima i dozvolu od vladike Fotija, koji je podržao borbu naroda Ozrena“, kažu iz firme „Medeni brijeg”.

Oni dodaju da je budžet opštine Petrovo oko 3,4 miliona KM, a da je samo njihovo ulaganje oko šest miliona KM.

„Mi smo društveno odgovorni i pored dobre cijene zamljišta spremni smo i za dodatna ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje lokalnog stanovništva te akcije pomoću u jesenjoj sjetvi i plasteničkoj proizvodnji“, kažu iz „Medenog brijega”.

Drugi rade bez problema

Iz ove firme navode i dobre primjere saradnje sa lokalnim zajednicama, gdje su u toku bušanja i istraživanja.

„Evo samo na području Sočkovca imamo primjer da bez tenzija rade dvije firme koje se bave sa istom djelatnošću.

‘Meser’ i ‘TNG’ crpe plin iz zemlje, a geotermalne vode odlaze u nepovrat u riječne tokove”, kažu mještani Sočkovca napominjući da je početak rada jednog rekreativno-ugostiteljskog centra omogućio zapošljavanje mladih ljudi sa Ozrena te da to očekuju i od novih investitora na tom području.

ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Republika Srpska je zaštitila dio područja u Sočkovcu, gdje se bere trava Iva i na toj lokaciji „Medeni brijeg” neće istraživati rudna nalazišta.

„Lokalna zajednica je dala saglasnost za istraživanja i precizno su navedene lokacije na kojima ćemo to da radimo. Sve djelatnosti su u skladu sa najvišim ekološkim standardima i ne predstavljaju bilo kakvu prijetnju po okolninu niti biljni i životinjski svijet”, kaže Miloš Bošnjaković i dodaje da su neki lobiji u kapanju protiv njih uključili i političare koji na tome primjeru prave predizbornu kampanju. „Mi se ne bavimo politikom, već smo zainteresovani da razvijamo ovaj kraj”, kaže Bošnjaković.

POZIV SVIM STRANAMA

Načelnik opštine Ozren Petković planira da na nekoj od narednih sjednica lokalne Skupštine pozove sve zainteresovane strane kako bi odbornicima probližio projekat geoloških istraživanja.

Biće to prilika da svoj sud o njima kažu i ekološka udruženja, poslovna zajednica, ali i investitori na području Ozrena.

autor: faktormagzin.ba, tekst je izašao u štampanom izdanju FM 35 od 17.februara 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.