Stanivuković umislio da je TITO!

Stanivuković umislio da je TITO!

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković ponudio je juče svim rukovodiocima Gradske uprave da potpišu pismenu izjavu kojom se, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, obavezuju da će izvršavati sve zadatke koje im on naloži.

 

Potpisivanje izjave ponuđeno je svim rukovodiocima – savjetnicima, koordinatorima, šefovima svih odsjeka i ovlaštenim potpisnicima koji se nalaze na čelu gradskih odjeljenja.

U dokumentu, nazvanom veoma prosto  „Izjava“, svakom rukovodiocu se nudi da svojim potpisom ovjeri dokument kojim „pod punom krivičnom, materijalnom i moralnom odgovornošću, izjavljuje da je spreman da nastavi svoj radni angažman u Gradskoj upravi i da će obavljati svoje dužnosti savjesno, časno i u skladu sa zakonom, te da će profesionalno izvršavati zadatke po nalogu gradonačelnika i neposrednih rukovodilaca“.

„Svim rukovodiocima je, bez ikakve najave i pratećeg obrazloženja, uručena na potpis ova izjava, a u kojoj, da ironija bude veća, stoji da se ona daje „bez prisile“. A, jasno je da se očekuje da je svako potpiše, htio ne htio. Nikome nije jasno šta se želi postići  time, pogotovo što Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi ne predviđa potpisivanje nikakvih „zakletvi gradonačelniku“, na što ovo ponajviše liči“, kaže  jedan od radnika Gradske uprave, koji je želio da ostane anoniman.

Ovakav dokument nikad nisam vidio, a tolike godine sam u sindikatu, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske i naglašava da se radi o klasičnom primjeru mobinga i zastrašivanja zaposlenih u Gradskoj upravi.

„Sindikat poziva radnike da ovakav dokument ne potpisuju, jer on nema nikakav pravni osnov. Nupitno je da zaposleni u svim jedinicama lokalne samouprave svoje poslove obavljaju profesionalno, u skladu sa pravima i obavezama koje imaju na osnovu zakona i kolektivnog ugovora. Prava, obaveze i ovlastenja svakog radnika se definisu zakonom i kolektivnim ugovorom, a ne kojekavim izjavama, naročito ako se te izjave daju bez ikakvog pravnog osnova”, kaže Marić.

Napominje da iz tog razloga, ovakve i slične izjave niko od zaposlenih nema obavezu da potpiše.

 

U međuvremenu je stigao odgovor iz Gradske uprave koji kazuje da potpisivanje ovakve  izjave nije obavezno.

 

Izvor: BL portal/ Faktor magazin

Slika: Facebook

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.