Bil Gejts: Sljedeća pandemija biće još opasnija!

Bil Gejts: Sljedeća pandemija biće još opasnija!

Milijarder Bil Gejts rekao je kako je potreban veliki istraživački rad i desetine milijardi dolara kako bi se svijet bolje pripremio za sljedeću pandemiju.

 

Gejts tvrdi da će ona biti mnogo opasnija od Kovida-19.

Rekao je da je „potpuno užasnut“ brojem smrtnih slučajeva od korona virusa i ekonomskom štetom nastalom zbog pandemije i da bi trebalo finansirati rad na poboljšanju cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za efikasnije suzbijanje sljedeće pandemije.

On je rekao da je nezadovoljan što nisu napravljene vakcine koje bi potpuno onemogućile zaražavanje.

„Imamo vakcine koje nam čuvaju zdravlje, spriječile su u maloj mjeri transmisiju virusa. Potreban nam je novi način izrade vakcina“, napomenuo je on.

Gejst je kritikovao i to što nema dovoljno efektivnih tretmana za Kovid, dodajući kako bi deksametazon i novi antivirusni lijek molnupiravir mogli da pomognu.

Upozoravao na pandemiju još 2014.

Gejts, koji je u emisiji TED još 2014. godine upozorio da svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, kazao je kako se nada da će za pet godina napisati knjigu o tome kako to više nije slučaj.

„Biće potrebno desetine milijardi dolara ulaganja u istraživanje i razvoj i vjerovatno oko milijardu godišnje za radnu grupu za pandemiju na nivou Svjetske zdravstvene organizacije“, kazao je Gejts.

„Postoje prirodno uzrokovane epidemije i one uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti čak i gore od onoga što doživljavamo danas. Razvoj medicinske nauke trebalo bi da nam  prave alate. Dakle, to bi nam trebao biti prioritet. Sljedeća godina je ta u kojoj ćemo morati da izdvojmo novac za te projekte“, dodao je Bil Gejts.

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.