SUDIJA AĐIJUS: Stavio Karadžićev život na kocku

SUDIJA AĐIJUS: Stavio Karadžićev život na kocku

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus bukvalno je stavio na kocku život prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, odbijajući prigovora njegove odbrane da služi zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

„U tim najstrožim zatvorima veliki dio pritvorenika čine islamski ekstremisti. I kakvu nam Ađijus poruku šalje? Pa da ne brine ni o osnovnim ljudskim pravima. Za njega je izgleda Deklaracija o ljudskim pravima samo papir“, ističe Kojić.

Kojić je za „Glas Srpske“ ocijenio da je odbijanjem prigovora Karadžićeve odbrane nastavljeno pravno nasilje nad Srbima kojima je suđeno u Haškom tribunalu.

On upozorava da se Ađijus slično ponio i prilikom donošenja odluka o privremenom puštanju na slobodu osuđenih Milorada Stakića i Radoslava Brđanina.

„Tada je Ađijus, koji je inače svojevremeno izbačen iz Žalbenog vijeća Haškog tribunala zbog potencijalne pristrasnosti u slučaju Ratka Mladića, donio odluku da ne posluša preporuke i mišljenja struke i odbije zahtjeve advokata odbrane. On je do sada mnogo puta javno pokazao da ga ne interesuje resocijalizacija osuđenih, već samo sprovođenje politike koja je bila na fonu da se Srbi procesuiraju, osude na drakonske kazne zatvora i na kraju dovedu u položaj kada su im i lični životi ugroženi. Sve te njegove odluke se kose sa pravom i pravdom, ali i zdravim razumom“, kaže Kojić.

On navodi da je ovaj malteški sudija sam sebi dao mogućnost da na osnovu diskrecionog prava donosi takve odluke i pored svih dostavljenih pozitivnih mišljenja o postignutom stepenu resocijalizacije pojedinih osuđenika.

Sudija Ađijus nije uvažio navode odbrane Karadžića da bi prvom predsjedniku Srpske bezbjednost mogla biti ozbiljno ugrožena u nekom od britanskih zatvora, a zbog negativnog iskustva koje je već imao osuđeni general Radislav Krstić koga su 2010. u zatvoru Vejkfild napala trojica islamskih terorista.

Prema riječima Karadžićevog advokata Petera Robinsona, Haški sud je na ovaj način Karadžića osudio na „samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.