Sukob u Ukrajini:Ukrajinci tvrde da su protjerali rusku vojsku iz 20 naselja

Sukob u Ukrajini:Ukrajinci tvrde da su protjerali rusku vojsku iz 20 naselja

Rat u Ukrajini ušao je u 101. dan. Ukrajinski Generalštab saopštio je danas na Fejsbuku da je „ukrajinska vojska uspjela da protjera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata“. Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

11.20 Berlin odbio da isporuči glavne borbene tenkove Kijevu

Njemački ministar odbrane Kristin Lambreht odbacila je danas zahtjeve da se Kijevu isporuče glavni borbeni tenkovi.
„Nijedna zemlja do sada nije isporučila pješadijska borbena vozila zapadne proizvodnje ili glavne borbene tenkove“, izjavila je ona u Berlinu.

Lambrehtova je rekla da je postignut dogovor sa partnerima da Njemačka neće jednostrano preduzeti takvu akciju.

10.32 Čečenske elitne jedinice vratile se na front

Elitne jedinice iz Ruske Republike Čečenije na čelu sa Adamom Delimhanovim vratile su se u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini nakon odmora, saopštio je danas šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom „Telegram“ kanalu.
„Moj dragi brat, heroj Rusije, poslanik državne Dume Rusije Adam Delimhanov, koji je na čelu jedinica iz Čečenske Republike, počeo je da izvršava zadatke specijalne vojne operacije u Ukrajini i Donjeckoj Narodnoj Republici“, napisao je on.

On je dodao da su ranije, nakon oslobođenja Mariupolja, Sjeverodonjecka, Lisičanska, Popasne i drugih gradova, elitni borci otišli ​​na odmor, a sada su se vratili na prvu liniju fronta.

„Ranije sam vam uvijek govorio da čekate dobre vijesti, a poslije mojih riječi ste ih uvijek dobijali. Zato budite strpljivi i očekujte sjajne rezultate sa prve linije od naših boraca. Ti rezultati će sigurno doći!“ zaključio je Kadirov,prenio je TASS.

10.24 Gančev:Trupe Ukrajine osam puta brojnije u kontraofanzivi

Predstavnik proruskih vlasti u Harkovskom regionu izjavio je danas da su ukrajinske snage osam puta brojnije od ruskih i proruskih snaga tokom kontraofanzive u toj oblasti, koju su Ukrajinci pokrenuli prošle sedmice.

Govoreći na ruskom TV kanalu Rusija-24, Vitalij Gančev rekao je da su ukrajinske snage povratile naselja koja su bila pod ruskom kontrolom na sjeveru Harkovske oblasti i da je oko 5.000 civila evakuisano u Rusiju, prenio je Rojters.

U međuvremenu je Kiril Stremousov, jedan od proruskih zvaničnika Hersona, na jugu Ukrajine, grada koji je takođe pod ruskom kontrolom, objavio jutros na Telegramu da su „zbunjeni stanjem na sjeveru“ gdje su prijavljeni ruski gubici, kao i da Herson neće pasti.

„Što se tiče situacije u regionu Harkov, mnogi od nas su zbunjeni trenutnom situacijom. Vrijeme će sve staviti na svoje mjesto i sigurno ćemo dobiti odgovore na svoja pitanja. U gradu Hersonu sve je mirno i nema panike“, napisao je Stremousov.

09:09- Mediji: Erdogan će ponuditi Putinu da se sastane sa Zelenskim

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predložiće na sastanku u uzbekistanskom Samarkandu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

-Najvažnija tema sastanka Erdogana i Putina biće situacija u Ukrajini. Erdogan će ruskom kolegi prenijeti poruku da će Turska nastaviti da ulaže sve napore da okonča rat i postigne održiv prekid vatre kroz inicijative posredovanja. Predsjednik Erdogan će, takođe, naglasiti važnost diplomatskoh rješenja. Očekuje se da će tokom sastanka dvojice lidera na dnevnom redu biti i moguća vojna operacija protiv Sirije – prenio je turski „Hurijet“.

Dodaje se i da će jedna od glavnih tačaka dnevnog reda na predstojećem sastanku lidera Turske i Ruske Federacije biti funkcionisanje koridora kojim se izvozi žito iz crnomorskih luka, navodi RIA Novosti.

-Poslije Putinove izjave da, na njegovu žalost, žito ide u bogate zemlje, Erdogan će tražiti da se ruska roba šalje koridorom na brodovima kojima koordinira Turska – dodaje turski list.

8.54-Zelenski: Nemoguće je da Tramp nije vidio ko je Putin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je bio iznenađen koliko je bivši predsjednik SAD Donald Tramp nastavio da hvali ruskog kolegu Vladimira Putina, čak i nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

-Vjerujem da je imao dovoljno vremena, i više, da shvati ko je Putin – rekao je Zelenski za CNN u intervjuu emitovanom u nedjelju.

Zelenski je rekao da je „nemoguće da Tramp nije znao koliko je Putin suprotan vrijednostima američkog naroda“.

-Smatram da je Tramp bio na tako visokoj poziciji gdje je nemoguće da ne prepozna da je Putin sušta suprotnost vrijednostima njegovog naroda. Tramp je imao svu raspoloživu moć države – obavještajce, podatke – kako bi stvorio psihološki profil – dodao je Zelenski, prenio je list „Hil“.

Zelenski je rekao da je bio „iznenađen“ Trampovim ponašanjem poslije početka napada na Ukrajinu.

-Vjerovatno mu je trebalo da promoviše svoju domaću politiku kako bi pokazao da je spreman da pronađe razumijevanje sa predsjednikom Rusije – kazao je Zelenski.

Zelenski je, takođe, rekao da je Ukrajina, u Trampovim očima, isuviše daleko.

-Ipak, ovaj rat nema udaljenosti koje ne može da pokrije, tako da vjerujem da treba situaciju realno – istakao je Zelenski.

7.56- Kover: EU gubitnik u ukrajinskom sukobu

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover rekao je da bi se Evropska unija mogla smatrati gubitnikom u ukrajinskom sukobu, jer blok djeluje protiv sopstvenih ekonomskih interesa.

-EU je danas pod spoljnim pritiskom, nesposobna da diplomatski uspostavi mir. Ona djeluje suprotno svojim fundamentalnim ekonomskim interesima i može se smatrati gubitnikom bez obzira na to koja od strana direktno uključenih u vojne operacije proglasi pobjedu – rekao je Kover, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Prema Koverovim riječima, Brisel u datim okolnostima „služi neevropskim interesnim grupama“ što osuđuje EU i njene zemlje članice na „vojnu ranjivost, političku zavisnost, ekonomsku i energetsku neodrživost i društvenu dezintegraciju“.

7.53 – Zelenski: Pet ukrajinskih regiona bez struje

Pet ukrajinskih regiona je bilo djelimično ili potpuno bez struje u nedjelju, saopštio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je na Telegramu napisao da je region Harkov i dio Donjecka koji kontroliše Kijev bez struje.

-Djelimična isključenja su prijavljena u regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi – naglasio je Zelenski, prenio je TASS.

7.41- Kijev:Uspjeli smo da protjeramo neprijatelja iz još 20 naselja

Ukrajinski Generalštab saopštio je danas na Fejsbuku da je „ukrajinska vojska uspjela da protjera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata. Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima“, prenio je Ukrinform.

-Neprijatelj je nastavio da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mjere da povrati izgubljeno – naveo je Generalštab.

Dodaje se da je ostala prijetnja od vazdušnih i raketnih napada na Ukrajinu, uz dodatak da je u prethodnom danu, „neprijatelj ispalio 18 projektila i izvršio 39 vazdušnih udara na civilne objekte širom Ukrajine, u kojem je oštećeno više od 30 mesta, računajući Kramatorsk, Dnjepar, Pavlohrad…“

Navodi se i da su ruske snage izvele još jedan „teroristički akt“ – napale su projektilima termoelektranu Harkov, zbog čega je došlo do nestašice struje u pojedinim regionima.

6.10- Balicki: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

-Naš zadatak je da obezbijedimo to da se referendum održi fer i objektivno. Svi tehnički aspekti su riješeni, glasački listići su odštampani, biračka mjesta opremljena, formirane komisije – napisao je on na svom Telegram kanalu, prenio je TASS.

-Svi stanovnici Zaporoške oblasti razumiju da je referendum samo tehnički momenat kroz koji moramo da prođemo, pošto smo mi već dio Rusije – istakao je, dodajući da Rusija obnavlja infrastrukturu regiona, gradi puteve i oživljava postrojenja, isplaćuje socijalna davanja i penzije.

Balicki je ranije rekao da je u Zaporoškoj oblasti podržana ideja o organizovanju referenduma 4. novembra.

Sergej Juhin, ekspert Krimskog republičkog instituta za politička i sociološka istraživanja (RIPSI), iznio je rezultate ankete koji pokazuju da nivo proruskog raspoloženja pokazuje stabilan porast u Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Prema njegovim riječima, 83 odsto anketiranih u regionu Zaporožja spremno je da učestvuje u glasanju, a 86 odsto od njih podržava pripajanje regiona Rusiji.

6.08 – Istanbulski centar odobrio isplovljavanje još četiri broda

Zajednički koordinacioni centar sa sjedištem u Istanbulu odobrio je isplovljavanje još četiri broda sa ukupno 64.657 tona hrane iz ukrajinskih luka.

Prema Centru, „SafIr Aga“ sa 3.300 tona soje krenuće za Tursku, brodovi „Nord Stark“ i „Seli M“ će prevesti 27.500 tona žita i 6.857 tona kukuruza u Španiju i Liban iz luke Černomorsk, a brod „Hadar“ će isploviti iz luke Južni u Italiju sa 23.500 tona pšenice i 3.500 tona kukuruza, prenio je TASS.

Očekuje se da će ovi brodovi danas isploviti.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.