Atina želi skulpture sa Partenona nazad

Atina želi skulpture sa Partenona nazad

Grčki premijer Kirjakos Mikotakis rekao je danas da skulpture sa Partenona u Britanskom muzeju treba da budu vraćene u Atinu i pozvao London da o tome razgovaraju. Britanski premijer Boris Džonson rekao je u martu da je Britanija legitimni vlasnik mermera sa Partenona odbacujući stalne zahtjeve Atine za povratak skulptura starih oko 2.500 godina.

 

„Britanija treba da se okrene dijalogu sa Grčkom i ja apelujem da to i učine“, rekao je Micotakis u govoru u Parizu na skupu povodom 75 godina Uneska.

On je u obraćanju istakao da je ovo tijelo napravilo istorijski pomak u septembru kada je ovo pitanje prepoznalo kao problem međuvladinog karaktera.

„Prema toma, obaveza vraćanja skulptura sa Partenona leži isključivo na britanskoj Vladi“, rekao je on.

Još od sticanja nezavisnosti 1832. godine Grčka stalno traži vraćanje ovih djela poznatih u Britaniji kao „Elginovi mermeri“, po lordu Elginu koji je odnio dijelove hrama Partenona početkom 19. vijeka, kada je Grčka bila pod Otomanskim carstvom.

Britanski muzej odbio je da vrati skulpture, što je polovina od friza ili reljefne dekoracije, dužine 160 metara koji je ukrašavao spomenik iz petog vijeka prije nove ere, uz obrazloženje da ih je lord Elgin nabavio putem legalnog ugovora sa Otomanskim carstvom.

Takođe, Englezi tvrde da su ta djela „dio svjetske baštine“ na koju svako ima pravo.

„Od suštinske je važnosti da se friz sa Partenona u Londonu vrati i pripoji ostalim skulpturama u Atini“, zaključio je Micotakis.

 

Izvor: SNRA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.