Britanija  ne prima ukrajinske izbjeglice

Britanija ne prima ukrajinske izbjeglice

Premijer Boris Džonson odbacio je u ponedjeljak pozive Britaniji da ublaži zahtjeve za vize za ukrajinske izbjeglice koje bježe od sukoba, rekavši da je Britanija velikodušna zemlja, ali da mora da nastavi da provjerava ko ulazi u nju.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je više od 1,5 miliona ljudi pobjeglo iz Ukrajine otkako je Rusija počela da bombarduje svog susjeda, sa stotinama hiljada koje su ušle u Poljsku, Rumuniju, Slovačku i druga mjesta, javlja Rojters.

Odgovarajući na kritike da Britanija ne čini dovoljno i da je daleko iza svojih evropskih susjeda u pomaganju u rješavanju najveće humanitarne krize na kontinentu od Drugog svjetskog rata, Džonson je rekao:

– Mi smo veoma, veoma velikodušna zemlja. Ono što želimo jeste kontrola i želimo da možemo da provjeravamo – zaključio je.

– Mislim da je razumno s obzirom na ono što se dešava u Ukrajini da se uvjerimo da imamo neku osnovnu sposobnost da provjerimo ko dolazi – dodaje.

Britansku vladu osudile su dobrotvorne organizacije, opozicioni zakonodavci i Francuska nakon što je njeno insistiranje da izbjeglice prvo dobiju vizu značilo da su neki Ukrajinci zaglavljeni u francuskom gradu Kaleu, nemoćni da uđu u Britaniju, što je izazvalo diplomatski sukob, prenosi Blic.

Evropska unija pristala je da odobri privremeni boravak Ukrajincima koji bježe od invazije i omogući im pristup zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i stanovanju do tri godine.

Share

Jedan komentar na “Britanija ne prima ukrajinske izbjeglice

  1. Britanija prima dihadiste nece oni pravoslavce, zlo najvece su amerika i britanija kako radili i ratove vodili da im vrate dihadisti sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.