Zelenski se obraća britanskom Parlamentu

Zelenski se obraća britanskom Parlamentu

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratiće se sutra donjem domu Parlamenta Velike Britanije putem video-veze iz Kijeva.

Predsjedavajući Doma komuna Lindzi Hojl odobrio je zahtjev Zelenskog da sutra u 18.00 časova pročita izjavu britanskim poslanicima.

Hojl je rekao da je obraćanje Zelenskog „istorijsko“, te da „svaki poslanik želi da čuje direktan govor predsjednika“, prenio je „Skaj njuz“.

Poslanici će govor Zelenskog gledati na ekranima, a uz pomoć 500 kompleta slušalica moći će da slušaju simultani prevod, s obzirom na to da će se ukrajinski lider obratiti na maternjem jeziku.

Britanski poslanici neće moći da postavljaju pitanja Zelenskom.

Očekuje se da će Zelenski tražiti još oružja za svoju zemlju i ponoviti poziv da se uvede zona zabrane letenja iznad Ukrajine.

Zapadni lideri već su odbili takav zahtjev jer smatraju da bi to dovelo do svjetskog rata, budući da bi takva odluka značila da NATO mora da obara ruske avione.

Zelenski se obraća poslanicima širom svijeta, javno i privatno, putem video-veze iz Kijeva, otkako je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini prije 12 dana.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.