Erdoan stavio tačku: Nećemo slati S-400 u Ukarjinu

Erdoan stavio tačku: Nećemo slati S-400 u Ukarjinu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan danas je kategorički odbio mogućnost da Turska pošalje u Ukrajinu protivvazdušne odbrambene sisteme S-400 ruske proizvodnje.

Turski čelnik rekao je novinarima koji su se vraćali sa sastanka NATO-a u Briselu da je njegov stav o ruskom odbrambenom sistemu nepromijenjen i da se takav transfer neće dogoditi, prenijela je televizija Haberturk.

SAD su u decembru 2020. uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji zbog kupovine sistema S-400 i izbacio Ankaru iz programa stealth borbenih aviona F-35 u koji je Turska bila uključena i kao proizvođač i kupac.

Ankara je tada rekla da su te mjere nepravedne i da su se vodili za efikasnom i jeftinijom opcijom. Iz NATO su rekli da je takva kupovina nespojiva s politikom integracije oružanih sistema saveza i izrazili su bojazan da bi ruski sistemi Moskvi mogli dati uvide u tehnologiju i kretanja F-35 lovca.

Reuters je prošle sedmcie prenio, pozivajući se na nekoliko američkih izvora, da su SAD neformalno razgovarale o ideji da bi Turska mogla prenijeti svoje sisteme S-400 u Ukrajinu. Ukrajina se, naime, uveliko oslanja na rusku i sovjetsku vojnu opremu jer je ukrajinska vojska dobrim dijelom obučenija da koristi to oružje uprkos masivnom prilivu oružja sa Zapada otkad je rat počeo prije mjesec dana.

U zamjenu za prenos iz Turske, sugerisao je Reuters, SAD će ukinuti sankcije i poništiti ukidanje turskog učešća u razvoju i kupovini aviona F-35.

Upitan o tim izvještajima danas, Erdogan je demantovao da se ta ideja ikada zvanično pojavila i rekao o Vašingtonu:

„Sve što rade su izazivanje komešanja“.

Međutim, turski predsjednik je dodao da razgovori s Vašingtonom o kupovini novih aviona F-16 teku dobro.

Rekao je da se nada da će razgovori uskoro dati rezultate. Erdogan je rekao da je na NATO sastanku s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i italijanskim premijerom Mariom Dragijem razgovarao i o mogućnosti kupovine protivraketnih odbrambenih sistema SAMP/T od francusko-italijanskog konzorcija Eurosam.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.