Putin: Pokušavaju da ponište hiljadugodišnju kulturu, a to su i nacisti radili

Putin: Pokušavaju da ponište hiljadugodišnju kulturu, a to su i nacisti radili

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je danas Zapad za pokušaj poništavanja ruske kulture, uključujući djela velikih kompozitora poput Petra Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Rahmanjinova.

Putin je u televizijskom sastanku sa vodećim ličnostima iz kulture uporedio otkazivanje brojnih ruskih događaja tokom prethodnih sedmica sa postupcima nacističke Njemačke tokom tridesetih godina prošlog vijeka.

„Danas pokušavaju da ponište cijelu hiljadugodišnju kulturu, naš narod“, rekao je Putin i ukazao na otkazivanje događaja sa ruskim umjetnicima u nekim zapadnim zemljama.

On je dodao da „govori o postepenoj diskriminaciji svega što je povezano sa Rusijom“ i da je to „tendencija u brojnim zapadnim državama“.

Brojni događaji sa ličnostima iz ruske kulture koje su podržale vojnu akciju Rusije u Ukrajini otkazani su. Ovim je obuhvaćen i Valerij Gergijev, generalni direktor Marinskog pozorišta iz Sankt Peterburga, koji je razgovarao sa Putinom na današnjem sastanku.

Gergijev je otpušten sa pozicije glavnog dirigenta Minhenske filharmonije i izgubio je priliku da diriguje u Milanskoj skali pošto nije osudio rusku operaciju u Ukrajini.

Kardifska filharmonija izbacila je iz programa jedno djelo Čajkovskog, a mediji su prenijeli da su slične poteze preduzeli orkestri u Japanu i Hrvatskoj.

Španski Kraljevski teatar, jedna od najvećih operskih kuća u Evropi, otkazao je nastupe ruskog Boljšoj teatara koji su bili planirani za ovu godinu, a baletske kuće su otkazale nastupe ruskih umjetnika u Londonu.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.